Gazete Vatan Logo

70 milyar liralık süper teşvik

2018’de proje bazlı teşvik sistemi ile 70 milyar liralık yatırım açıklamaya hazırlandıklarını söyleyen Nihat Zeybekci, “Şimdiye kadar 12-13 büyük yatırım netleşti. Ayrıca çok geniş kapsamlı yatırım başvuruları masada bekliyor” dedi

70 milyar liralık süper teşvik

Proje bazlı teşvik sisteminde, 70 milyar liralık yatırımı açıklamaya hazırlandıkları müjdesini veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Tüm yatırımcılara 70 milyar liralık yatırım teşvik belgesini bir kerede vereceğiz” dedi. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren proje bazlı teşvik sistemi ile istihdamın artırılması ve stratejik yatırımların güçlendirilmesi amaçlanıyor. Proje bazlı teşvik sisteminden yararlanan yatırımlara nitelikli personel, enerji, prim ve altyapı desteği sağlanırken gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi ve sermaye katkısı avantajı tanınıyor. Projelere ayrıca yatırım yeri tahsis edilip kamudan alım garantisi veriliyor.

12-13 yatırım netleşti

Zeybekci, yatırımlara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınacağını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Arkadaşlarla çalışıyoruz, konuyu Bakanlar Kurulu’na sevk edeceğiz. Her bir yatırım, Bakanlar Kurulu kararı haline gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın şahitliğinde tüm yatırımcılara 70 milyar liralık yatırım teşvik belgesini bir kerede vereceğiz.” Şu ana kadar netleşmiş 12-13 civarında yatırımın söz konusu olduğunu dile getiren Zeybekci, “Her alanda başvuru var. Tıp ve enerji teknolojilerinden petrokimyaya kadar tüm alanlarda, çok geniş kapsamlı başvuru bulunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

% 60 istihdam artışı

Nihat Zeybekci, genel olarak teşvik sistemine yapılan başvurulardaki artışa dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemde gerek cari açıkla mücadelede, gerek arzı artırmada, gerekse Türkiye olarak seçtiğimiz alanlarda kendi dünya devlerimizi yaratmak için yaptığımız çalışmalarda önemli sonuçlar elde edeceğiz. Yatırım teşvik belgelerinde bu yıl, geçen yıla göre adet olarak yüzde 50’nin üzerinde, tutar olarak yüzde 80 civarında, istihdam olarak yüzde 60 civarında artış söz konusu. Beklentiler anlamında baktığımızda, bunlar 2018’de hayata geçecek. Özel sektör yatırımları, üretim faaliyetleri, cari açığı dengeleyici, ithalatı ikame edici alanlardaki üretim faaliyetleriyle ilgili çok üst düzeyde gelişmeler göreceğiz. Bunlar yeterli mi, yetmeyecek. Aldığımız tedbirler devam ediyor. İçerideki üretimi koruyucu, haksız rekabeti önleyici çalışmaları da dünyada en iyi uygulayan ülkelerden biriyiz, devamlı takip ediyoruz. Türkiye’nin menfaatini zedeleyici uygulaması olan tüm ülkelere anında karşılık veriyoruz.”

Haberin Devamı

Çok önemli bir proje açıklayacağız

Nihat Zeybekci, “2018’de hizmet ihracatımızda dünyanın ilk 10’unda olma yolculuğuna hızlı bir şekilde katılacağız ve 50 milyar doları geçeceğiz. Bunun için her şeyi yapıyoruz” dedi. Hizmet ihracatçılarına önemli destekler verildiğini ifade eden Zeybekci, güncellenmesi beklenen Gümrük Birliği’ne hizmet sektörünün de dahil olacağını bildirdi. Zeybekci, birkaç hafta için Türk yemeklerine ilişkin çok önemli bir projeyi tanıtacaklarını kaydederek, “Dünyanın önemli noktalarında, önemli merkezlerinde, önemli şehirlerinde Türk mutfağı neymiş, Türk ürünleri neymiş, Anadolu mutfağı-ürünleri neymiş bunu en önemli desteklerle, Türk Ticaret Merkezleri mantığından yaklaşarak böyle bir projeyi önümüzdeki günlerde sizlerle birlikte paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KDV iadelerinde son viraj

KDV iadelerine ilişkin konunun da Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki son şeklini aldığını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konu hakkında ufak düzeltmeler yapıldıktan sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Zeybekci KDV iadelerine ilişkin kararı Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklayacağını ifade etti.