Gazete Vatan Logo

6 ülkede Ezel rüzgarı esecek

6 ülkede Ezel rüzgarı esecek

Türkiye'nin ihracatta en hızlı büyüdüğü sektörlerin başında gelen Türk dizileri, 75 ülkede izleyiciye ulaşıyor. Sektörün ihracatı 2008'de 10 milyon dolarken, 5 yılda bu rakam 20'ye katlandı. 2014'te Türk dizisi ihracatı 200 milyon dolara ulaştı. Japonya'dan ABD'ye kadar birçok ülkede gösterime giren Türk dizileri artık Latin Amerika'daki TV'lerde de oynayacak.

BİR İLK OLACAK

Bir dönem ATV'de yayımlanan Ezel, Güney Amerika'daki 6 ülkeyle anlaşma imzaladı. İlk etapta Arjantin ve Şili'de gösterime giren Ezel, yeni anlaşmayla Latin ve Orta Amerika ülkelerindeki televizyonlarda da oynayacak. Bolivya'da Unitel, Paraguay'da Accion, Peru'da Latina, Kolombiya'da ise Caracol adlı televizyon kanallarında gösterime girecek olan dizi, daha sonra Brezilya ile Ekvador'da ekranlara gelecek. Ardından Orta Amerika ülkelerindeki televizyonlarda gösterime girecek. Ezel, böylece 380 milyon kişinin yaşadığı 8 ülkede yayımlanmış olacak. ATV Lisanslama ve Dijital Müdürü Ziyad Varol, Ezel'in yanı sıra Sıla, Unutulmaz, Gönülçelen, Hatırla Sevgili ve Bitmeyen Şarkı olmak üzere ATV'nin 5 dizisinin de Latin Amerika'da 12 ülkeye satışının gerçekleştiğini söyledi. Varol 3 ülkede ise satışın tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

200 BİN DOLARA ULAŞTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, sektör uluslararası pazara açıldığı ilk günlerden bu yana sürekli gelişiyor. O dönemde, bölüm başına 35 ila 50 dolar fiyat biçilen Türk dizileri bugün, 200 ila 500 bin dolar arasında satılıyor. 2013'te Türkiye'nin yıllık dizi ihracatı 150 milyon dolarken, 2014'te bu rakam 200 milyon doları buldu.

BOLLYWOOD YENİDEN ÇEKTİ

Holywood yapımcılarının peşine düştüğü Türk dizilerinden biri olan Ezel, geçen yıl da sinemanın Asya'daki ana vatanı Hindistan'a ulaştı. Bollywood, Ezel'i yeniden çekme kararı aldı. Sahra altı Afrika'da da gösterime giren Ezel, Gana ve Tanzanya'da yayımlanan ilk Türk dizisi olarak öne çıktı. Başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere gibi isimlerin yer aldığı dizi, Kıvanç Tatlıtuğ, Bade İşcil, Berrak Tüzünataç, Salih Kalyon, Haluk Bilginer gibi son dönemin ünlü ustaları buluşturdu. Ziyad Varol, "Peru'da Sıla'nın yayına girmesinden sonra ATV'nin Perulu 40 bin takipçisi oldu. İnanılmaz bir ilgi var" dedi.

Haberin Devamı