Gazete Vatan Logo

500 tesisi solladı

Tofaş, Egea siparişlerine yetişmek için ilk 6 ayda yüzde 100’e yakın kapasite kullanım oranıyla çalıştı. Böylece Bursa dünyadaki 500 fabrikayı geçerek 1 numara olmayı başardı.

500 tesisi solladı

Tofaş, 1.5 milyar dolarlık yatırımla ortaya çıkan Egea Ailesi ile altın dönemini yaşıyor. Üretim ve ihracatta Türkiye’de liderlik koltuğuna oturan şirket, performansıyla sınırları da aştı. 2016’da 383 bin adetle Fiat Chrysler Automobiles’in (FCA) en fazla üretim yapan fabrikası unvanını alan Tofaş, kapasite kullanım oranıyla dünyada 1 numara oldu. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, yılın ilk 6 ayında güçlü bir performans sergilediklerini belirterek, “Sektör liderliğimizi geçen yıl olduğu gibi bu yıl ilk 6 ayda da devam ettirdik. Ocak-Haziran döneminde 198 bin adetle ülkemizdeki en yüksek üretimi gerçekleştirdik” dedi.

3 vardiya çalışıyor

2016’daki üretim adetleriyle Avrupa Birliği’nde 7’inci sıraya yükseldiklerini söyleyen Eroldu, Bursa fabrikasının gelen talebi karşılamak için 3 vardiya ve tam kapasiteyle çalıştığını söyledi. Cengiz Eroldu, şöyle devam etti: “Dünyada farklı boyutlarda 500’e yakın otomobil fabrikası var. Burada en önemli konu kapasite kullanımı. Tofaş, kapasite kullanımı ile de dünya çapında ayrışan bir fabrika oldu. Şu anda yüzde 100’e yakın bir kapasite ile çalışıyoruz. Bu da aslında Tofaş’ı Avrupa’daki ve Türkiye’deki diğer otomotiv fabrikalarından ayrıştıran önemli bir özellik. Bunun olumlu etkilerini de şirketin finansal sonuçlarında görüyoruz.”

Haberin Devamı

Son yıllarda gerçekleştirdikleri büyük yatırımların ve yoğun çalışmaların olumlu sonuçlarını gördüklerine dikkat çeken Eroldu, “Tofaş artık hasat dönemine girdi” sözleriyle şirketin başarısını özetledi.

2.5 milyonuncu aracı ihraç etti

Cengiz Eroldu, 2.5 milyonuncu aracı Temmuz ayı içerisinde (Egea/Tipo Hatchback) ihraç ettiklerini kaydetti.
Tofaş CEO’su, “Bu büyüklükte bir ihracat çok değerli. Bunun başka bir önemi daha var.
2.5 milyon adet ihracatımızın 1.4 milyon adedi Fiat Doblo oldu. Egea, umuyoruz ki Doblo’nun da üzerinde performans gösterecek” dedi.
Egea ile Tofaş ikiye katlandı
- Tofaş’ın cirosu ilk 6 ayda yüzde 35 artışla 8.6 milyar TL’ye çıktı. Şirket böylece 2014 yılı cirosunu (7.4 milyar TL) 6 ayda geçti.
- 2014 yılı toplamında 22 bin araç üreten şirket 6 ayda
198 bin adetlik rakama ulaştı.
- Ocak-Haziran döneminde 153 bin aracı dünya pazarlarına gönderdi. 2014’teki toplam ihracatı 142 bin adetti.
- İhracat geliri 6 ayda 1.7 milyar dolarla 1 yılın toplamını yakaladı.
FIat’ı lider yaptı
Fiat Egea/Tipo’nun dış pazarlardaki konumunun her geçen gün güçlendiğini söyleyen Cengiz Eroldu, “Uzun süredir kompakt segmentinde varlık göstermeyen Fiat markası 9 yıl sonra İtalya’da segment liderliği elde etti. Bu Egea/Tipo ile gelen önemli bir başarı” diye konuştu.

Haberin Devamı