Gazete Vatan Logo

50 yaşın üstündekilerin yıllık izin hakkı en az kaç gündür?

Yıllık izin hakkı, kişinin çalıştığı iş yerindeki kıdemine göre İş Kanunu’nda belirtilen süreler dahilinde kullanılır. 1 senelik çalışmadan sonra kazanılan yıllık izin hakkı, işveren tarafından kullandırılması zorunlu bir haktır. Her ne kadar bu süreler net olarak belirtilmiş olsa da 50 yaşın üzerindekiler için kanun bir istisna getirmiştir. Peki işveren, 50 yaşın üzerindekilere en az kaç gün yıllık izin kullandırmak zorundadır.

50 yaşın üstündekilerin yıllık izin hakkı en az kaç gündür?

İş Kanunu kaç yıllık çalışanların ne kadar yıllık izin kullanacağını açıkça belirtmiştir. Buna göre çalışanlara verilecek olan yıllık izin; 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden,5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,5 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.

50 YAŞ ÜSTÜ EN AZ KAÇ GÜN YILLIK İZİN KULLANABİLİR?

İşveren bir bölümü 10 günden az olmamak koşuluyla yıllık izni üç parçaya kadar bölebilir. Bu sürelerin üzerinde kullanılmak istenen izinler için ise inisiyatif tamamen işverendedir.

İş Kanunu bir başka madde ile ise 18 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlarına bir ayrıcalık tanımıştır. Buna göre; İşKanununun 53. Maddesi; “Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarıyaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.” demektedir.

Yani bir kişinin iş yerindeki kıdemi 5 yıldan az olsa bile en az 20 gün yıllık izin kullanma hakkı vardır.