Gazete Vatan Logo

5 milyon türk 'manitayı' internette arıyor

Pek çok kişi hayat arkadaşı bulmak için arkadaşlık sitelerine bel bağladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporuna göre bu yıl 18 bin Türk genci internetten tanışıp evlendi. Çöpçatan sitelerinde 5 milyona yakın aktif kullanıcı yer alıyor.

5 milyon türk 'manitayı' internette arıyor

Eskiden birbirini hiç görmeden evlenen çiftlere şimdilerde mucize gözüyle bakılırken günümüzde bu olay ilk olarak internet üzerinden gerçekleşiyor. İnsanlar romantizm yaşamak için çöpçatan sitelerine ve mobil aplikasyonlara bel bağlamış durumda. Aylık üyelik ücretleri 20-50 TL arasınde değişen bu sitelerde 5 milyona yakın aktif kullanıcı bulunuyor. Çöpçatan sitelerinin Türkiye’deki pazar payı 100 milyon dolar. En aktif kullanıcılar 20-45 yaş aralığında yer alırken, kadınlar mesleğe, erkekler dış görünüşe önem gösteriyor. Ücretli-ücretsiz arkadaşlık sitelerinin sayısı ise 50’den fazla. Bunların yanı sıra tek gecelik ilişki isteyen ve daha çok gençlerin kullandığı Tinder ve Happn gibi uygulamalar da mevcut.

Yeni trend: Hızlı flört (Speed dating)

Speed Dating yani “Hızlı flört” bekarlara özel düzenlenen tanışma etkinlikleri anlamına geliyor. Bir oda dolusu bekâr insanla baş başasınız ve her biriyle konuşmak için sadece dört dakikanız var. Speed Dating organizasyonunu Türkiye’de gerçekleştiren başlıca site ise “www.firstsightdate.net” First Sight’ı geçen yıl Şubat ayında hayata geçiren Yasemen Aydın ABD’de dijital medya master’ı yapmış. 2016 Şubat’ından bu yana İstanbul’da 300 etkinlik düzenlenmiş, buluşmalarda tanışıp anlaşan 47 çift ise muradına ermiş ve evlenmiş.
Aydın, First Sight’ın tanışma seansına katılanların en çok birbirlerinin yaşını ve mesleğini merak ettiklerini söylüyor, “Kadınlar mutlaka yaş ve meslek, erkekler ise daha çok ‘nerelere gidersin?’ şeklinde sorular soruyor. İlişkiye en ciddi gözle bakanlar ise 35-40 yaş arasında” diyor.
First Sight’ın düzenlediği buluşmalar en az 20 (10 erkek, 10 kadın) en fazla 30 kişi (15 erkek, 15 kadın) ile yapılıyor. Başvuru ücreti 100 TL. Etkinlikler, hafta içi iş çıkışında, saat 20:00 gibi başlıyor. Haftada en az bir, en fazla iki organizasyon gerçekleşiyor. İnternet sitesine haftada 100-150 başvuru geliyor, 30 başvuruya onay email’i gidiyor. Bu etkinliğe katılmak için yaş sınırı da var, yaşınızın en az 25 olması gerekiyor, ayrıca referans da önemli. Eğer sizi biri referans gösteriyorsa, çöpçatan etkinliğine katılma şansınız yükseliyor.
Tek gecelik ilişki isteyenler Happn ve Tinder’da takılıyor
Tanışma uygulaması Tinder 2012’nin eylül ayında üniversite kampüsleri arasında başlatıldı. 2 ile 160 kilometre yakınındaki Tinder uygulaması kullanıcılarını yakınlık, cinsiyet ve yaş gibi kriter filtrelerinden geçirerek arattırabiliyor. Ardından ise arattırma sonuçlarındaki fotoğraflara bakarak fotoğrafın alt kısmındaki kalp işaretini tıklayarak ya da eliyle ekranı sağa kaydırarak beğendiği kullanıcı ile iletişim kurma imkanı yakalıyor. Beğenmediği profili de pas geçebiliyor. Fakat kullanıcıların birbirleri ile iletişim kurmaları süreci sadece birbirlerini uygulamada karşılıklı bir şekilde beğenmeleri ile oluyor.
Dünya çapında 100 ila 500 milyon arasında insan telefonuna uygulamayı yükledi.
Bugüne kadar 25 milyondan fazla kişi Türkiye’den Tinder’a üye oldu. Tinder’ın Ortadoğu pazarının ikinci büyüğü Türkiye, birincisi ise İsrail. Global Tinder kullanıcısının yüzde 42’si kadın, yüzde 58’i ise erkek.
Tinder nüfusunun en büyük kısmını yüzde 53 ile 18-24 yaş arasındeki kitle oluşturuyor.
2014’te hayata geçirilen Happn ise Tinder’la beraber en popüler “date” aplikasyonu. Uygulama dünyada 10 milyondan fazla kullanıcıya sahip.
Testi çöz sevgiliyi kap!
Gayet.net’in aktif olarak 3.5 milyon üyesi bulunuyor.Sitede farklı konuda hazırlanan testler sayesinde eğlenceli vakit geçirmeniz mümkün. Üstelik bu testler sayesinde size uygun olabilecek partnerinizle eşleşme şansınız daha da artıyor.
Püf noktalar
- İş eşleşmekle bitmiyor. İlk 24 saat içinde gönderilen iletiler yanıt alma yüzdesini iki kat daha artırıyor.
- Kullanıcıların çoğunluğu konuşmayı başlatmak için yaklaşık 2.5 gün beklemeyi tercih ediyor.
- Aralık sonu ve şubat ortası arasında yeni üye kayıtlarında yüzde 25-30 oranında artış yaşanıyor.
Ankaralılar mesleğe İzmirliler görünüşe bakıyor
Siberalem’in üye profillerini inceleyerek ortaya koyduğu ilişki haritasına göre İzmirliler aşkta daha çok dış görünüşe, Ankaralılar ise eğitime ve mesleğe bakıyor. Son 10 yılda üye erkek kullanıcılar arasında uzun süreli ilişki isteyenlerin oranı neredeyse iki katına çıktı. 10 yıl önce erkeklerin yüzde 44’ü uzun soluklu ilişki veya evlilik arayışındayken, bugün bu rakam yüzde 84’e ulaştı.
Sitelere hayat arkadaşını aramak için üye olan erkekler en çok boy, kilo ile meslek (öğretmen, hukukçu, memur en çok aranan meslekler) kriterlerine göre arama yapıyor. Kadınlar içinse meslek diğerlerinden daha öncelikli bir konu.
Kadınlar doktor erkekler öğretmen arıyor
Kadınların tercihi:
Doktor
Mühendis
Hukukçu
Erkeklerin tercihi:
Öğretmen
Bankacı
Doktor
Yerli ve milli geleneksel siteler
Son dönemde mobil aplikasyonlar öne çıksa da, yıllardan beri varlığını sürdüren, özellikle İstanbul dışında da kullanıcıları olan siberalem.com, sadecebiryemek.com ve gayet.net gibi siteler de işlevlerini koruyor. Bu mecralarda 5 milyon aktif kullanıcı yer alıyor.
17 milyon kişinin yolu bu siteden geçti
Siberalem.com 2000’de kuruldu. O günden bu yana yolu Siberalem’den geçenlerin sayısı 17 milyonu aştı. Şu an sitedeki aktif kullanıcı sayısı ise 1,2 milyon civarında. Üyelerin yüzde 38’ini kadınlar; yüzde 62’sini ise erkekler oluşturuyor. Siberalem’i en aktif şekilde kullanan üyeler 28-35 yaş aralığında yer alırken 2013’e ait rakamlara göre sitede evlenen sayısı 400 binden fazla.
Önce bir yemek yiyelim diyenlere
Ögecan Arsoy’un kurduğu “sadecebiryemek”te tanışmak istediğiniz kişinin özelliklerini belirtiyorsunuz. Psikologların hazırladığı testler sonucu size bir kişi öneriliyor, eşleşme olursa yemeğe çıkıyorsunuz. Her ay en az 30 kişi yemeğe çıkıyor. Yıllık üyelik ücreti 1500-4 bin TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı