Gazete Vatan Logo

400 binlik sınıra kadar çift vardiyaya devam

Honda Türkiye Başkanı Tsumura, iç pazardaki daralmaya karşın üretimde sorun yaşamadıklarını belirterek, “2019 yılı oto pazarı öngörümüz 400 bin adet. Altına inilmezse çift vardiya sürer” dedi.

400 binlik sınıra kadar  çift vardiyaya devam

Türkiye’de otomotiv satışlarının sert fren yapması güçlü ihracata rağmen yerli üreticilerin planlamalarını etkilemeye başladı. Tofaş Ekim’de üretime 9 gün ara vereceğini, Ford Otosan da Yeniköy tesisini 3 gün durduracağını duyururken, bazı şirketler de üretim tempolarını düşürdü. Hal böyle olunca gözler yerli üreticilere çevrildi.

Yeni Civic Sedan’la Gebze Şekerpınar tesisinde 10 yıl aradan sonra ikinci vardiyaya geçen Honda Türkiye’nin Başkanı Takuya Tsumura, yurt içinden gelen talep ve yeni ihracat pazarları sayesinde üretim temposunu düşürmeyeceklerini açıkladı.

Sağdan direksiyon dopingi

Tsumura, “Bu yıl iç pazarda 25 bin adet Civic Sedan satmayı hedefliyoruz. İhracat da yaklaşık 15 bin adet olacak. Özellikle İngiltere’ye gönderdiğimiz sağdan direksiyonlu Civic fırsat yarattı. Amacımız üretimde ihracatın payını yüzde 45-50’ye çıkararak, iç pazardaki dalgalanmalardan daha az etkilenmek” diye konuştu.

Takuya Tsumura, 2019’da mevcut şartlarla binek oto pazarının 400 bin adet seviyesinde çıkmasını beklediklerini kaydetti. 400 binin kritik sınır olduğunun altını çizen Tsumura, “Bu adedin altına inilmediği sürece üretimde ve çift vardiyada aksama olmaz” dedi.

Haberin Devamı

CR-V’nin hibridi de gelecek

Honda’nın bugüne kadar 10 milyon adede yakın sattığı modeli CR-V, yenilendi ve ülkemizde satışa sunuldu. Daha kaslı bir görünüme kavuşan 5’inci jenerasyon CR-V’de ilk kez 7 koltuk seçeneği yer alıyor. 193 beygir güç üreten 1.5 litre benzinli motorla donatılan araç, sıfırdan 100 km/s hıza 10 saniyede ulaşıyor. Yenilenen CR-V, 100 km’de ortalama 7.1 litre yakıt tüketiyor. Honda, Electric Vision stratejisi kapsamında kilometre taşı olarak gördükleri CR-V modelinin hibrid versiyonunu da 2019’un ikinci yarısında ülkemizde satışa sunacak. Markanın ilk hibrit modeli olan CR-V’ın dünya prömiyeri Paris Fuarı’nda gerçekleştirildi.
Ankara’dan aksiyon bekliyor
Takuya Tsumura, otomotivi ayağa kaldırmak için hükümetten destek gelmesi gerektiğini söyleyerek, “Ankara’dan duyumlar alıyoruz bir aksiyon alınacağına dair. Beklentimiz ÖTV’nin bir süre düşürülmesi” dedi. 2019 yılı planlamalarına Aralık’ta oturup yeniden bakacaklarını kaydeden Tsumara, destek gelmesi halinde 400 binin üzerine çıkılacağını ekledi.
Filo hariç ilk 3’e girdi
Otomobil pazarında yılın 9 aylık döneminde yüzde 24’lük düşüş yaşanırken, Honda satışlarını artıran 3 markadan biri olmayı başardı. Honda’nın satışları bu dönemde yüzde 12 artışla 20 bin 400 adet olarak gerçekleşti. Binek otoda geçen yıl 11’inci sırada yer alırken, 2018’de 6’ncılığa çıktı. Honda, filo satışları çıkarıldığı zaman Volkswagen ve Renault’dan sonra 3’üncülüğe kadar çıktı. 9 ayda filo hariç en çok satan model Civic Sedan oldu.

Haberin Devamı