Gazete Vatan Logo

4 günlük maaşa bir ömür boyu

Davos öncesi “Milyarder sayısı artıyor ama bu sevindirici değil, sistemin başarısızlığı” diyen Oxfam, en büyük 5 moda markasının genel müdürünün 4 günlük maaşının bir Bangladeşli tekstil işçisinin ömür boyu kazanabileceği ücrete denk geldiğine dikkat çekti

4 günlük maaşa bir ömür boyu

Davos’ta bugün başlayacak Dünya Ekonomik Forumu öncesinde “Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil” adlı raporunu açıklayan İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en varlıklı yüzde 1’lik kesiminin geçen yıl yaratılan küresel servetin yüzde 82’sine sahip olduğunu, ancak nüfusun en yoksul yüzde 50’sini oluşturan 3.7 milyar kişinin bu pastadan hiçbir pay alamadığını açıkladı.

2010 yılından bu yana milyarderlerin serveti sıradan çalışanlara göre 6 kez daha hızlı büyürken Mart 2016 ile Mart 2017 arasında her 2 günde bir yeni bir milyarder ortaya çıktı ve milyarderlerin sayısı rekor bir seviye olan 2 bin 43’e ulaştı.

Bu bir başarı değil

Davos’taki zirveye katılacak olan Oxfam Direktörü Winnie Byanyima, “Milyarder patlaması gelişen bir ekonominin işareti değil, başarısız olan ekonomik sistemin belirtisidir” dedi.

Raporda kadınların erkeklerden daha az para kazandığı ve en düşük ücretli işlerde çalıştığı belirtilirken, 10 milyarderden 9’unun erkek olduğu açıklandı.

Bir ömre bedel

Raporda, dünyanın en büyük 5 moda markasının genel müdürlerinin maaşlarının sadece 4 günlük toplamının Bangladeş’teki tekstil işçilerinin bir hayat boyu kazandığından daha fazla olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Oxfam artan eşitsizlikle mücadele için hükümetleri hissedar ve genel müdür seviyesindeki çalışanların gelirlerini sınırlamaya, eşit işe eşit ücret vermeye, vergi kaçıranlara darbe indirmeye, sağlık ve eğitime daha fazla bütçe ayırmaya çağırdı.

Parçalanan dünyada ortak gelecek var mı?
48’inci Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 70’e yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla toplanacak. 23-26 Ocak’ta gerçekleştirilecek Davos Zirvesi, 100’den fazla ülkeden de 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yapacak. Davos Zirvesi’ne çok sayıda ülkenin lideri katılacak. ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker gibi liderlerin yanı sıra İspanya Kralı Felipe, Ürdün Kralı Abdullah ve Belçika Kralı Philippe de zirveye katılım gösterecek. “Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak” ana temasıyla düzenlenecek Davos Zirvesi’nde, 400’ün üzerinde oturum gerçekleştirilecek. Toplantılarda, ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliği, ticaret, teknolojik değişim, çevreye verilen zararlar, refah paylaşımı, terörle mücadele, çok kutuplu dünyada yön bulmak, toplumsal bölünmelerin üstesinden gelmek ve para politikaları gibi alanlarda ortak çıkarlar doğrultusunda uluslararası iş birliğinin önemi ele alınacak.

Haberin Devamı