Gazete Vatan Logo

4 artışa yeşil ışık

Amerika Merkez Bankası (Fed) beklentilere paralel faizi 25 baz puan artırdı. Ancak gelişmekte olan ülkeler için korkulan oldu ve Fed bu yıl 3 olan faiz artışı beklentisini 4’e yükseltti.

4 artışa yeşil ışık

Küresel piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararından sürpriz çıkmadı. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Haziran toplantısında faizler 25 baz puan artırılarak yüzde 1.75-2.0 seviyesine yükseltildi. Söz konusu adım, 2018 yılında gidilen ikinci artırımı oldu. İlk faiz artışı yeni Fed Başkanı Jerome Powell’la 21 Mart tarihinde 25 baz puanla gelmişti. ABD Merkez Bankası hamlesiyle sürpriz yapmadı ancak korkulan oldu ve Fed yetkililerinin 2018 faiz artırımı sayısı beklentisi 4’e yükseldi. Buna göre FOMC, 2018’de 2 kez daha faiz artırımına gidebilir.

Fed’in fonlama faizinde 25 baz puanlık artırıma gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor olmasına karşın, Fed yetkililerinin 2018’deki faiz artırımı sayısına ilişkin tahminlerine yönelik beklentiler farklılık gösteriyordu. Piyasalar bu yıl toplam 3 veya 4 faiz artışı olacağı konusunda ikiye ayrılmış durumdaydı. Fed, faiz artış tahminlerini gösteren “dot plot” adı verilen noktasal grafiklerini açıklayarak bu sayının 4’e çıktığını duyurdu. Beklentinin 4’e çıkması dolar için pozitif; euro/dolar paritesi, ons altın, gelişen ülke borsaları ve para birimleri için negatif anlamına geliyor. FOMC toplantısında çekirdek enflasyonda 2018 projeksiyonu yüzde 2’ye yükseldi. Fed’in genişlemeci duruşunu koruyacağı tekrar edilirken, içgücü piyasasının güçlenmeyi sürdürdüğüne dikkat çekildi. Ek faiz artırımlarının yüzde 2’lik enflasyon hedefi ve büyümeyle bağlantılı olacağı ifade edildi. FOMC, “Ekonomik aktivite güçlü, işsizlik düştü. Harcamalar arttı, yatırımlar güçlü artmaya devam etti” vurgusunu yaptı.

Haberin Devamı

Ekonomi iyi, normalleşiyoruz

Faiz artırımı kararı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomik koşulların destekleyici olmaya devam ettiğini söyledi. Powell, “Ekonomi iyi seyirde. Enflasyon yüzde 2 hedefine yaklaştı. Son enflasyon verisi oldukça cesaretlendirici. İşgücü piyasasının güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Her toplantıda para politikasını yeniden değerlendiriyoruz. Karar metni normalleşmeyi yansıtıyor. Sözel yönlendirmeyi kaldırmak için uygun zaman şimdi. Faizleri çok yavaş veya çok hızlı artırmak doğru olmayabilir. Bilanço daraltmak beklendiği gibi ılımlı gidiyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı