Gazete Vatan Logo

398 metre yükseklikte İstanbul’a karşı yemek

İstanbul’da antenlerden kaynaklı görüntü kirliliğini yok etmek için inşa edilen Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi, şehre yeni bir seyir terası kazandıracak. Kulenin 33 ve 34’üncü katlarında seyir terası, 39 ve 40’ıncı katlarında deniz seviyesinden 398 metre yükseklikte restoranlar yer alacak.

398 metre yükseklikte İstanbul’a karşı yemek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi’nde ilkbaharla birlikte tekrar süreçlerin hızlanacağını belirterek, “Tarih vermekten imtina ediyoruz. Daha önce tarih verdik rüzgar bize izin vermedi. Rüzgarın 30 km/saati geçtiği durumlarda kuledeki asansör ve kule vincini çalıştırmadık” dedi.

Tamamı 387 metre

İstanbul’a simge olabilecek bir eser kazandırıldığına dikkati çeken Arslan, şu bilgileri verdi: “221 metre betonarme yüksekliği olan, üzerine 144.5 metre çelik konstrüksiyon antenlerin oluşturduğu ve onun üzerine de spine dediğimiz en uç anten ki o da 23 metre olacak. Hepsini üst üste koyduğunuz zaman

387 metrelik bir yükseklikten bahsediyoruz. Bu 387 metreye

118 metre de deniz seviyesinden olan yüksekliği düşünürseniz, kulenin en üst noktasına çıktığınızda İstanbul’un her tarafını görebilir olacağız. Bu kuleyi İstanbul’a sembol olması, gelen misafirlere o enfes görüntüyü göstermek adına yapmıyoruz. Bu kuleyi, İstanbul’daki antenlerden kaynaklı TV ve radyo vericilerinden kaynaklı görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak ve onların yerine tek bir anten ve tek bir kuleyle bu işi görmek adına yapıyoruz.”

Haberin Devamı

4.5 milyon ziyaretçi

Böyle bir şaheserin yapılması sırasında başka fonksiyonlar da yüklemek istediklerini anlatan Bakan Arslan, bunlardan birinin de 33’üncü ve 34’üncü katlardaki, deniz seviyesinden yüksekliği 366.5 metre ile 371 metre olan seyir terasları olduğunu anlattı. Arslan, gelen misafirlerin buralardan İstanbul’u izleyebileceğine işaret ederek 39 ve 40’ıncı katlarda da restoranların olacağını, bunların da deniz seviyesinden 393.5 metre ile 398 metre yüksekte bulunacağını kaydetti.

Kulenin 4 katı yerin altında olmak üzere toplam 49 kattan oluşacağını anlatan Arslan, “Her 2 yakasında 2 tane panoramik asansörümüz olacak. Bu asansörler marifetiyle de gelen misafirlerimizi hem seyir katlarına hem restoran katlarına çıkarabilir olacağız. Beklentimiz yılda 4.5 milyon misafirimizi bu kuleye çıkarmak ve İstanbul’u onlara göstermek. Hem çok daha kaliteli bir yayıncılık hizmeti vermiş olacağız, hem de İstanbul’a gelen misafirlerimizi burada ağırlayarak İstanbul’un silüetine değer katmış olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uç uca eklenerek yukarı çekildi
Bakan Ahmet Arslan kulenin inşaat faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: “12 parçadan oluşan 144.5 metrelik çelik konstrüksiyonda her bir parçayı beton blokun içine alıp üst üste ekleyerek, 144.5 metreyi bitirdik. Onun üzerine 23.5 metrelik spine’ı da ekledikten sonra bunu yukarı çekiyoruz. Beton blok bittikten sonra uzunca bir süre dışarıdan görenler sanki burada hiçbir iş yapılmıyormuş algısındalardı ama bilinmeli ki üzerindeki çelik konstrüksiyon ki tam 1.200 ton içeride uç uca eklenerek imal edildi. 221 metrelik beton blokun üst tarafına, 31 metrelik kısmı dışarıya çıkarılmış oldu. Ki bu 31 metre 144.5 metrelik çelik konstrüksiyon artı 23 metrelik spine’la 167 metrelik kısmını etap etap çekmiş olacağız. Bu çekme işlemlerini gerçekleştirirken de şerefe dediğimiz 24 metrede bir olan üzerinde gezinti yapılabilecek konstrüksiyonlar yapılıyor. Bunların her biri 2 kişi marifetiyle kaynatılabiliyor, isteseniz de fazla eleman yığamıyorsunuz.” Arslan, kulenin dış görünüşünün farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek, alttan yukarıya değil dış giydirmeyi yukarıdan başlayıp aşağıya doğru bitireceklerini söyledi.

Haberin Devamı