Gazete Vatan Logo

30 yıl daha dönüşürüz

Piyalepaşa İstanbul projesiyle 15 yıldır dönüşüm için uğraştıklarını söyleyen Adnan Polat, “İstanbul’un yüzde 72’sinin kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Bu da 10.5 milyonunun oturduğu konutların yeni baştan yapılması anlamına geliyor. İstanbul’da 30 sene daha yapılacak iş var” dedi.

30 yıl daha dönüşürüz

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, İstanbul’un yüzde 72’sinin kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini, bunun da 15 milyon nüfuslu şehrin 10.5 milyonunun oturduğu konutların yeni baştan yapılması anlamına geldiğini belirterek, “Bu çok muazzam bir şey. İstanbul’da önümüzdeki 30 sene daha yapılacak iş var” dedi.

Kentsel dönüşüm projelerinde birçok engelle karşılaşıldığını ve yavaş yol alındığını aktaran Polat, devletin burada daha etkin, daha aktif olması ve hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Polat, şunları söyledi: “Yoksa büyük zaman kaybı oluyor, büyük maliyetler çıkıyor. Mesela binlerce insanla anlaşıyorsunuz ama birkaç kişi, özellikle de bazı kötü niyetli avukatlar çıkıyor, işi engelleyip daha fazla para almanın peşinde oluyor. Böylece binlerce insanın hakkını bekletiyorlar. Orada devletin kötü niyetli olanlara karşı gelip gücünü kullanması lazım. Yani kentsel dönüşümde başka bir reform lazım. Hatta kentsel dönüşümün bir kısmını tamamıyla devletin yapması lazım. Mesela 100 dönüm bir arazide, 100 bin metrekarede gecekondu var. Devletin, kendi gücünü kullanarak, buranın yüzde 20’sinde 6-7 katlı binalar yapması ve oradaki insanları cüz’i borçlanmayla finanse etmesi lazım. Kalan yüzde 80’lik bölümde de park alanı ve yeşil alan yapabilir. Aksi takdirde, şu andaki modelle gidildiğinde, 100 dönümde 100 bin metrekarede oturan varsa, oraya bir yatırımcı girdiğinde, bir 100 bin metrekare de ona lazım ki bu işi çevirebilsin.”

Haberin Devamı

15 senedir uğraşıyoruz

Adnan Polat, Türkiye ve İstanbul’un deprem hattında olması nedeniyle kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, bu projelerin devlet ve özel sektör iş birliğiyle yapılmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Polat, şöyle devam etti: “Her şeyin 10 numara gitmesi halinde İstanbul’da önümüzdeki 30 sene daha yapılacak iş var. Fakat bizim Piyalepaşa projesini düşünün, neredeyse
15 senedir uğraşıyoruz ve daha 2020’nin sonunda bitecek. Yani 17-18 seneyi bulacak. Bu çok uzun bir süre. Bu kadar uzun bir süreçte bu işleri yapmayı kimsenin gözü yemiyor.”
Sertifika düşünebiliriz
Gayrimenkul sertifikası uygulamasının önemli bir enstrüman olduğunu aktaran Adnan Polat, “Konut alamayanlar belki hisse alarak bunu değerlendirebilir. Bunun halka daha iyi duyurulması lazım. Biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Eğer tatmin olursak, yapacağımız projelerde, hatta Piyalepaşa’da bile bunu uygulayabiliriz. Çünkü eğer bu olursa, konut sektörüne ciddi bir kaynak girmiş olur” diye konuştu.

Haberin Devamı