Gazete Vatan Logo

30 bin eve pille elektrik

Tesla’nın patronu çılgın girişimci Elon Musk 100 megavat gücünde dünyanın en büyük bataryasını üretti. Rüzgar enerjisiyle şarj olan pil 30 bin eve 1 saat elektrik verebiliyor

30 bin eve pille elektrik

Elektrikli otomobil üreticisi ve enerji depolama şirketi Tesla, dünyanın en büyük lityum iyon pilini üretti. Güney Avustralya Eyaleti Başbakanı Jay Weatherill, resmi internet sayfasından yayımladığı açıklamada, Tesla tarafından inşa edilen dünyanın en büyük lityum iyon pilinin tamamladığını belirtti.

Tesla’nın Avustralya’nın Güney Avustralya eyaletinde Fransız enerji şirketi Neoen ile iş birliğinde ortaya çıkarttığı 100 megavat kapasiteli pilin 1 Aralık’tan itibaren test edilmeye başlaması bekleniyor. Neoen şirketi tarafından kurulan rüzgar enerjisi tesisinde üretilecek enerjiyi depolayacak olan dev pil, bölgedeki 30 bin eve yaklaşık 1 saat boyunca elektrik verebilecek.

En güçlünün 3 katı

Tesla CEO’su Elon Musk, 100 megavat kapasiteye sahip dev bataryanın yapımına başladığı Eylül ayındaki açıklamasında pilin emsallerine göre 3 kat daha fazla büyük olduğunu ve 100 günde tamamlayacaklarını duyurmuştu. Dünyada şu ana kadar üretilen en büyük lityum iyon bataryanın kapasitesi yaklaşık 30 megavat.

Haberin Devamı

Tesla’nın iyon pil projesi bölgedeki enerji kesintileri ve yükselen fiyatlara karşı Güney Avustralya hükümetinin dizel jeneratörlerin de içinde bulunduğu 550 milyon dolarlık önlemler paketinde yer alıyordu.

Elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunu güneş ve rüzgar enerjisinden elde eden Güney Avustralya’da geçen yıl yaşanan son 50 yılın en şiddetli fırtınası, 24 saati bulan elektrik kesintisine yol açmış ve 1.7 milyon kişi elektriksiz kalmıştı.