Gazete Vatan Logo

3 konut kredisinden birine onay çıkmıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde ipotekli konut satışları Ekim’de, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19.8 düşerek 38 bin 593’e geriledi.

3 konut kredisinden birine onay çıkmıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde ipotekli konut satışları Ekim’de, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19.8 düşerek 38 bin 593’e geriledi. Geçen yılın Ekim ayında yüzde 36.9 olan toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı da 2017’nin aynı döneminde yüzde 31.4’te kaldı.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, söz konusu gerilemede, banka kredi faizlerinin yükselmesi ve vatandaşların konut kredi başvurularının geri çevrilmesinin etkili olduğunu belirtti.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, bankaların son dönemde “tabiri caizse yoğurdu üfleyerek yediğini”, kredi verme konusunda “çok cimri” davrandığını söyledi. Aşa, bankaların şu anda değerleme uzmanlarının acil satış değeri olarak yazdığı fiyat üzerinden kredi verdiğini, bu yüzden ev sahibi olmak isteyen vatandaşların istediği rakamı bankadan alamadığını belirtti. Aşa, “Başvuran tüketicide herhangi bir sorun olmamasına ve sıkıntı yaşanmayacağı öngörülmesine rağmen daha önce yüzde 100 olan kredi verme oranı şu anda yüzde 65’lere geriledi. Yani, kredi verilebilecek başvuruların 3’te biri reddediliyor” dedi.

Haberin Devamı