Gazete Vatan Logo

23 Nisan coşkusu

Atatürk’ün çocuklara armağanı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün tüm Türkiye’de coşkuyla kutlanacak. Minikler Anıtkabir’e koşacak. Türkiye kırmızı beyaza boyanacak

23 Nisan coşkusu

23 Nisan coşkusu başladı. Hemen her yerde çocuklara özel etkinlikler vardı. Başbakanlık personelinin çocukları Çankaya Köşkü’nün bahçesindeki şölende buluştu. 3 saat süren şölende, şarkılar ve gösteriler eşliğinde eğlenen çocuklara, palyaçolar ve masal kahramanları kostümleri giymiş büyükler de eşlik etti.

39 ülkeden geldiler

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ise 39 ülkeden gelen çocukları ağırladı. TRT’nin ev sahipliği yaptığı organizasyon için teşekkür eden Aydın, çocukların güzel vakit geçirmelerini ve burada kurdukları dostlukların daim olmasını diledi. Çocuklar da ülkelerinden getirdikleri hediyeleri Aydın’a takdim etti. Edirne’deki şenlikte de protokol çocuklara bırakıldı. İzzet Arseven Kent Ormanı’ndaki şenlikte Hacivat-Karagöz, akrobasi, bando, ateş yutan adam ve tahta bacak gösterileri sunuldu.

Hayallerini çizdi

Sivas’ta çocuklar için resim çizme etkinliği yapıldı. Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesindeki etkinlikte çocuklar hayallerinde yaşamak istedikleri yerlerin resimlerini çizdi. Bu etkinlikte mülteci çocuklar da yer aldı. Kepez’de de belediye bir hafta farklı noktalarda 23 Nisan kutlaması yapacak. İlki dün DokumaPark’ta yapıldı. Okullardan 11 otobüsle gelen çocuklar, balon parklar, palyaçolar, çizgi kahramanları kostümü giymiş animatörler, kent orkestrası, tahta bacaklar, yüz boyama, balon dağıtımı ve sihirbazlık gesterileriyle eğlendi. Çin’in başkenti Pekin’de de 23 Nisan kutlandı. Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliğinde yapılan kutlamada Türk ve Çinli çocukların yanı sıra çeşitli ülkelerden çocuklar bir araya geldi. Etkinlikte çay töreni, yan flüt performansı, Pekin operası, Çin kaligrafisine katılan çocuklar çok beğenildi.

Haberin Devamı

Trafiğe kapatıldı

Beyoğlu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Hasköy Sahil’de başladı. Yüzlerce çocuk kendileri için düzenlenen koşu yarışında hem rekabet etti hem eğlendi. Hasköy Sahili ile Haliç Kongre Merkezi arasında trafiğe kapatılan alanda düzenlenen koşu öncesi müzik eşliğinde koşuya hazırlanan çocuklar spor antrenörünün gösterdiği hareketleri yapabilmek için büyük çaba sarf etti. Bazı çocuklar şişme oyun alanında eğlenirken, bazıları da yarış öncesi enerji depoladı. Palyaço ve jonglör gösterilerini izleyen çocuklar ise keyifli anlar yaşadı.

Haberin Devamı

Sevgili yavrularım gülün oynayın zıplayın

Mustafa Kemal, 15 Mart 1923 perşembe günü Adana’ya geldiğinde çocuklarla özel olarak ilgilendi. Şehir gezisi sırasında o günlerde şehrin kuzeyinde bulunan yetimhane okulu öğrencilerini görmek istediğini söylerek huzuruna çağırdı. İçlerinde henüz okul çağına gelmemiş, üzerlerinde beyaz elbise bulunan kız çocukları, kalpaklı erkek çocuklar, ellerinde pankartlarla Gazi Mustafa Kemal’i karşılamaya Ulu Camii yakınlarındaki Sanayi Mektebi’ne geldiler. Hepsi de büyük bir coşku ile Mustafa Kemal’i karşılarında görmenin heyecanı ve cuşkusuyla alkışlarla okulun bahçesini inletiyordu. Mustafa Kemal okuldan çıktığı sırada okulun iki parçalı, yukardan aşağı doğru birbiri ile bağlantılı tahta merdivenlerinden aşağı inerken çocukları asker selamıyla selamladı. Gazi, babalarını Kurtuluş Savaşı’nda kaybetmiş olan bu çocuklara ayrıca önem gösterdiğini söylemişti. Mustafa Kemal daha sonra selam durduğu yetim çocukları okullarına giderek yaşam koşullarını da görmek istedi. Gazi’nin arabası, öğle saatlerinde Seyhan Nehrin kenarında yeşillikler içinde bulunan tarihi okul binasına geldi. Okul, 1909 yılında Adanada çıkan iç savaş sonrası yetim kalan Ermeni çocukları barındırmak ve eğitmek için yaptırılmıştı. 1921 yılı sonlarında ise okulun Ermeni yetim öğrencileri Beyrut’ta taşınmıştı.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal’in Adana’ya geldiği günlerde ise okulda 400 civarında yetim Türk çocuğu barınıyordu. Gazi, okulun kapısından içeri girdi. Sınıfları dolaştı. Üstteki teras katına çıktı. Yanında yöneticiler, Maarif Müdürü İsmail Habib, muallim Remzi Oğuz, Vali ve diğer yöneticiler vardı. Gazi, okulun teras katında Seyhan nehrine bakarken bir ara okul müdürünün öğrencilere bağırarak susun dediğini işitti. Mustafa Kemal bu duruma biraz sinirlendi. Merdivenin başına kadar geldi. ‘Sevgili yavrularım, gülün, oynayın, zıplayın’ diye seslendi. O anda okulun içini yetim çocukların çığlıkları kapladı.

Haberin Devamı

Dünya çocukları TBMM’de

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında 39 ülkeden gelen çocukları ağırladı. Aydın, TBMM Tören Salonu’ndaki konuşmasında, 23 Nisan 1920’nin milli iradenin temsil edildiği TBMM’nin açıldığı ve halkın egemenliğinin ilan edildiği tarih olduğunu belirtti. Atatürk’ün 23 Nisan’ı tüm çocuklara hediye ettiğini anımsattı. Çocuklar, Aydın’a ülkelerinden getirdikleri hediyeleri takdim etti. Aydın da çocuklara hediyeler verdi. Gürcistan’dan gelen çocuk, hediye takdimi sırasında Sezai Karakoç’un “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” adlı şiirini okudu. Kolombiya’dan gelen çocuğun hediye ettiği şapkayı takan Aydın, programın sonunda çocuklarla fotoğraf çektirdi.