Gazete Vatan Logo

2020’de bu ödemelere de zam geldi! 5 yıl almayan...

Devlet farklı isimler altında karşılıksız ödeme yapıyor. Bu ödemelerden çoğu kişi haberdar değil. Bazılarında zamanaşımı süresi bulunuyor. Üstelik bu yıl hepsi zamlı. İşte o ödemele…

2020’de bu ödemelere de zam geldi! 5 yıl almayan...

Cenaze yardımı

Ölem kişi adına 360 günlük sigorta primi yaptırılması bu ödemeyi almak için yeterli. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olması gerekmiyor. Bu ödemelerde 5 yıllık zamanaşımı var. Ödenekler 31 Aralık’a kadar 716 liraydı. 1 Ocak itibariyle 800 lira olarak uygulanıyor. Öncelik eş ve çocukların. Yoksa ödemeyi anne, baba ya da kardeş alır. Bir dilekçe ile sosyal güvenlik kurumuna başvurmak yeterli.

Rapor parası

Rapor alınan sürede patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği denir. Ödeme son 3 aylık brüt kazanca göre hesaplanıyor. En düşük düşük günlük ödeme 1 Ocak itibariyle ayakta tedavide 56.84 liradan65.40 liraya, yatarak tedavilerde 42.63 liradan 49.05 liraya çıktı. Bu parayı bağkurlu da alır.

Hasta bakanlara

Devlet engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara evde bakım parası olarak artık aylık 1305 lira yerine 1.458 lira ödüyor. Evde bakım parası almak için Aile Bakanlığı ile ilçe müdürlüklerine başvurulabiliyor.

Haberin Devamı

Doğum halinde

Doğum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Aylık ücretlinin aldığı en düşük ödeme 6.377 liradan 7-325 liraya çıktı. Para annenin adına Ziraat Bankası’nda açılan hesaba yatırılıyor. Doğum parasının yatıp yarmadığını doğum yapar yapmaz turkye.gov.tr’den kontrol edin.

Emzirme ödeneği

SGK halk arasında süt parası diye bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne ve ya eşinin SSK ve bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin bulunması yeterli.