Gazete Vatan Logo

2017’nin en iyileri

Haldun Dormen, Cem Ceminay, Ayşe Brav, Güldeniz Ayral, Zeynep Kakınç, Teoman Hünal, Ragıp Ertuğrul, Tülay Gürler, Süha Derbent, Hasan Genç ve Atilla Dorsay İşte alanında uzman isimlerden oluşan VATAN jurisinin seçimi...

2017’nin en iyileri

Televizyon

Aslı Enver’in güzelliği performansına yansıdı

İyi bir TV izleyicisi olun Benra Laçin, “2017’nin ilk yarısı gayet heyecan verici ve tempolu geçti, yaz sonrası ise heyecan eksikliği ve ciddi bir düşüş gözlemledim yerli dizilerde, bugüne kadar olan performanslarına bakınca bir çoğunun yayından kalkacağını ve 2018’de yeni dizilerin gireceğini düşünüyorum. Yılın dizisi İçeride. Dizi sona erse de gerek oyunculukları gerekse de hikayesi ile üst düzey bir dizi izledik. En iyi özgün dizi ise Özcan Deniz’in İstanbullu Gelin oldu. Aslı Enver ise güzelliğini vurgulamaya çalışmadan olabildiğince sıcak ve doğal. Bana göre yılın en iyi kadın oyuncusu Aslı Enver.”

Sinema

Ayla filmine tüm Türkiye hayran kaldı
En beğendiğim yerli film Ayla oldu. Duygusallığı, yakın tarihe bakışı ve Türkiye’nin NATO’ya girmesinin hemen öncesindeki siyasetinin önemini gösteren dört başı bir mamur film. Özellikle İsmail Hacıoğlu harikaydı.
“Körfez” müthiş bir bağımsız sinema örneğiydi. Özellkle İzmirlilerin kesin görmeli gerekiyor. “İşe Yarar Bir Şey” yönetmen Pelin Esmer’in son derece kişisel bir yolculuğuydu.. Başak Köklükaya ve Öykü Karayel üst düzey oyunculuklar sergiledi. Reha Erdem’in Koca Dünya’sı tam bir yönetmen olgunluğunu gösteriyordu. Kedi belgeseli ise şahaneydi. Zaten Time dergisinin yılın en iyi beş filmi listesinde de yer aldı. Bizde maalesef pek ilgi görmedi. “Aile Arasında” eski Arzu Film atmosferini yarattı.
Kitap
Edebiyata Canan Tan damgasını vurdu
Canan Tan. O doğuştan edebiyatçı… İnsanın kalemle, sayfalarla, hayatla aynı anda dost olabileceği türden romanlar yazdı bizim için bu sene… Bu kitaplardan hiç olmazsa birini okumuşsunuzdur. Okumadıysanız, hemen birine başlayın. Çünkü bu sene, yazın dünyasında en çok onun adı duyuldu, en çok onun kitapları okundu.
Teknoloji
iPhone X yeni bir dönem başlattı
Apple’nın iPhone’un 10’uncu yılına özel geliştirdiği ve bugüne kadar ki en iddialı iPhone modeli olan iPhone X, gelişmiş yüz tanıma teknolojisi FaceID ile akıllı telefon dünyasında yeni bir dönem başlattı. Tüm fotoğrafları düzenlememe yardımcı olan Google Fotoğraflar uygulaması hem iOS hem de Android’de favori uygulamam oldu. Bitcoin’in başı çektiği kripto paralar 2017’de astronomik değer artışlarıyla teknoloji gündeminin bir numaralı konusu oldu. Bu rüzgar 2018’de de eseceğe benziyor.
Sosyal medya
Google’a ‘stres çarkını’ sorduk
Türkiye’deki internet kullanıcıları 2017 yılında arama motoru Google’da en çok ‘Milli Piyango’, ‘Stres Çarkı’, ‘YSK’ kelimelerini aradı. Türkiye’de ‘Nedir?’ sorusuyla aranan ilk üç kelime ‘Pestisit’, ‘Varlık Fonu’ ve ‘Chia Tohumu’ oldu. ‘Pestisit’, ‘Ufak Tefek Cinayetler’ dizisinde konu edilmişti. Twitter’ın verilerine göre, bu yıl Türkiye’de en çok Beşiktaş konuşulurken en çok bahsi geçirilen hesap 11.7 milyon takipçiye sahip olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyih Erdoğan’a ait resmi hesap
@RT_Erdogan oldu.
Sanat
Zeid sergisi ses getirdi
Bana göre 2017’nin en önemli sanat olayı; Londra Tate Modern’deki Zeid sergisiydi. Oldukça ses getiren bu sergiye Türkiye’deki koleksiyonlardan işlerin dahil edilmesi ve bu ülkeyle organik bağı olan bir sanatçı adına dünyanın en prestijli kurumlarından birinde retrospektif düzenlenmesi gurur vericiydi.
Tekne skandalı yaza damgasını vurdu
Murat Başoğlu’nun Bodrum’da teknesinde sonradan öz amcasının kızı olduğu öğrenilen kadınla olan sevişme görüntüleri yaza damga vurdu.

Ünlü televizyoncu Acun Ilıcalı’nın kızının annesiyle Fransa’nın dünyaca ünlü sosyetik sahil kasabası St Tropez’de yaptığı muhteşem düğünle dünya evine girdi. Şeyma Subaşı düğünde hem mutluluktan ağladı hem de Instagram’dan paylaştığı dansıyla sosyal medyada olay yarattı.

Moda

Abartılı görünümler 2017’de yükseldi

2017 yılı moda dünyasında abartılı görünümlerin yükseldiği bir yıl oldu diyebiliriz. 90’lı yılların grunge akımından ilham alan parçalar, oversize siluetler, ışıltı ve parıltının geceden gündüze taşınması seneye damga vurdu. Moda dünyasında yükselen akımlardan biri de cinsiyetsizlik. Başta Gucci ve Marc Jacobs gibi markaların defilelerine baktığımızda kadın ve erkek kıyafeti olarak bildiğimiz parçalar arasındaki ayrımın gitgide belirsiz hale geldiğini görüyoruz. Yılın yükselen modelleriyse Kaia Gerber ve Adwoa Aboah oldu diyebilirim. Türkiye’de ise 2017’nin parlayan yıldızı Öykü Baştaş. Bu yıla ayrıca vintage akımı damga vurdu. 60’lar, 70’ler önce çıktı, Vintage akımıyla ikinci el satan mağazalar keşfedildi. Adeta bit pazarına nur yağdı.

Seyahat

Trakya bağ rotası bu yıl popülerdi

Ruanda dağ gorili ziyareti ve Afrika’nın en büyük yağmur ormanlarında yürüşler bu sene farklı bir seyahat tarzı olarak önce çıktı. Bu sene Vietnam ve Kamboçya’yı Türkler keşfetti. Yaz aylarında Marmaris Bordübed huzur verdi. Kars ve Çıldır gölü turları popülerdi. Trakya bağ rotası ve şarap evleri ise 2017’nin en gözde adresi oldu.

Gastronomi

Kasap restoranlar damak çatlattı

Taco, sınır tanımadan hemen her ülkede popüler hale geldi.

Yerel gıdalarla birlikte ev mutfakları önem kazandı.

Kasaplar, satış noktalarında tadım bölümlerine de yer verdiler.

Artizan çaylar popüler oldu.

Tiyatro

Alternatif sahnelerin yılı
2017 alternatif tiyatroların yılı oldu. Craft Tiyatro’nun Yen adlı oyunua açık alandaki rejisi, gerçekçiliği, oyunculuk performansları ile çağdaş bir oyunda aradığımız her niteliği barındırdı.
Erdem Akakçe ve Nergis Öztürk rol aldıkları oyunlarda performansları ile özlediğimiz oyunculuğu sergilediler.
Müzik
Tarkan ‘10 numara’ iş çıkardı
Apple yıl sonu trendine uyarak Apple Music’te en iyileri duyurdu. En çok dinlenen ve indirilen albüm istatistiklerine göre 2017’nin En Popüler Albümü Tarkan - 10 oldu.

Haberin Devamı