Gazete Vatan Logo

18 yaş altındakilerin sigortalılığı emeklilik için faydalı olur mu?

18 yaşın altındakiler sigortalı yapılabilir mi, bunun emeklilik konusunda kişiye bir faydası olur mu? İşte ilk sigortalılık tarihleri 18 yaşın altına denk gelenler ve henüz 18 yaşın altında olup sigorta başlangıcı yaptırılanlar için büyük önem taşıyan o soruların yanıtları!

18 yaş altındakilerin sigortalılığı emeklilik için faydalı olur mu?

18 yaşın altındakiler de kanuna göre sigortalı olabilir. Bunun önünde hiçbir engel olmamakla birlikte aksine 18 yaş altındaki çalışanların sigortalı yapılmaması suçtur. Bu, işveren için zorunluluktur.

18 YAŞ ALTI SİGORTALILIĞIN EMEKLİLİĞE FAYDASI OLUR MU?

18 yaş öncesi yapılan sigorta staj sigortası ise bunun emekliliğe bir faydası yoktur ve bu tarih sigorta başlangıcı olarak kabul edilmez. Onun dışında çalışma hayatına erkeden başlayıp 18 yaşında önce sigortalı olanlar için iki farklı durum vardır. bu kişiler için önemli olan 01/04/1981 tarihidir.

1 Nisan 1981 tarihinden önce 18 yaşına gelmeden sigortalı olanlar bu konuda şanslıdır. Bu kişilerin hem sigortalılık başlangıç tarihi ilk sigortalı oldukları gün kabul edilir hem de bu günler prim gün sayısına eklenir. Dolayısıyla bu tarihten önce sigortalı olanların erken emeklilik konusunda büyük avantajı vardır.

1 Nisan 1981 sonrasında ilk sigortalılığı 18 yaş altında olanların ise ilk sigortalılık tarihi sigorta başlangıcı olarak kabul edilmez . Bu kişilerin sigorta başlangıcı 18 yaşına bastıkları gün olarak hesaplanır. Ancak ödenen primleri prim gün sayısına eklenir.

Haberin Devamı