Gazete Vatan Logo

15 yıl 3600 günle kıdem tazminatı alanlar tekrar çalışabilir mi?

Belli bir tarihten sonra sigortalı olmuş çalışanlar, yaş şartı dışındaki 15 yıl ve 3600 gün koşullarını yerine getirip kıdem tazminatı alabiliyorlar. Peki bu şekilde tazminatını alanlar yeniden çalışmaya başlayabilir mi, bu durum "hakkın kötüye kullanılması" olarak değerlendirilmesi mümkün müdür? İşte merak edilen sorunun cevabı!

15 yıl 3600 günle kıdem tazminatı alanlar tekrar çalışabilir mi?

08/09/1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olmuş olan çalışanlar, yaş şartı tamamlanmamış olsa bile 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme koşulu ile işlerinden kendileri ayrılsa dahi kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Bu durumda işveren, istifa edilmiş olsa bile çalışanın kıdem tazminatını ödemek zorunda. Peki bu şekilde işten ayrılan birisi çalışmaya devam edebilir mi?

15 YIL 3600 GÜN İLE KIDEMİNİ ALANLAR YENİDEN ÇALIŞABİLİR Mİ?

Bu durumdaki çalışanların tazminatlarını alıp yeniden başka bir işte çalışmaya başlamaları durumunda işveren tarafından hakkın kötüye kullanıldığı gerekçesiyle tazminat davaları açıldığı olmuştu. Farklı değerlendirmelere konu olan yeniden çalışma konusunda Yargıtay kararını verdi ve bu durumun işçinin hakkı olduğunu ve çalışma hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay’ın 03/06/2015 tarihinde verdiği 2015/20326 esas sayılıkararında; “1475 sayılıİşKanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralıbendinde yazdığıüzere, işçinin emeklilik konusunda yaşdışında diğer kriterleri taşımasıhalinde işçiye kendi isteğiyle işten ayrılmasıimkanıverilmiştir. Başka bir deyişle, sigortalılık süresini ve pirim gün sayısınıtamamlayan işçi, yaşşartınedeniyle emeklilik hakkınıkazanamamışda olsa, anılan bent gerekçe gösterilerek işyerinden ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. İşçinin işyerinde çalışmaktayken başka bir işyeriyle görüşmesi ve işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışmasıhakkın kötü niyetli kullanılmasıolarak değerlendirilemez. İşçi, kanunun kendine verdiği yasal hakkıkullanmıştır.” denildi.

Haberin Devamı