Gazete Vatan Logo

15 yıl 3600 gün ile alınan kıdem tazminatı için vergi iadesine başvurulabilir mi?

Kıdem tazminatlarına vergi iadesi konusunun gündeme gelmesi üzerine, 15 yıl ve 3600 gün şartlarını yerine getirerek kıdem tazminatı alma hakkı kazanan vatandaşlar, kendilerinin de vergi iadesi uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağını merak ediyor.

15 yıl 3600 gün ile alınan kıdem tazminatı için vergi iadesine başvurulabilir mi?

Tazminatlardan alınan gelir vergisinin hak sahiplerine geri ödenmesi, 15 yıl 3600 gün gibi çeşitli şartları yerine getirerek kıdem tazminatı alanları da harekete geçirdi. Vatandaşlar gelir vergisi iadesi alma imkanları var mı öğrenmek istiyor.

KİMLER VERGİ İADESİ ALABİLİR?

Vergi iadesi, ikale sözleşmesi ve iş güvencesi kapsamında alınan tazminatları kapsıyor. Yani 15 yıl ve 3600 gün ile kıdem tazminatı alanlar ya da İş Kanunu'nda yazan sebeplerle kıdem tazminatına hak kazananlar için bu geri ödeme geçerli değil.

Geçmişte işçi ve işverenin karşılıklı olarak iş sözleşmesini feshettiği ikale anlaşması ile alınan tazminatlar gibi özel ödemelerden tazminat kabul edilmediği için alınan vergiler, daha sonra hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu dönemde tazminatlarından kesinti yapılanlar, açtıkları davalardan vazgeçmek ya da yeni dava açmamak koşuluyla vergi iadesi alabilecek.

27 Mart 2018'den geriye doğru 5 yıl içinde bu tip bir tazminat alanlardan yapılan kesintiler iade edilecek. Ancak bildiğimiz anlamda alınan kıdem tazminatı bu uygulamaya dahil değil.

Haberin Devamı

Başvurular vergi dairelerine yapılıyor ve kişinin kesintinin yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde başvuruda bulunması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) üzerinden başvurular alınmaya başlandı. Gerekli evraklarını tamamlamış olanlar, vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan, internet üzerinden başvuru yapabilecek. https://ivd.gib.gov.tr veya www.gib.gov.tr adresinden başvuruda buklunulabilecek. Ödemeler ile ilgili tebliğin önümüzdekigünlerde Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor.