Gazete Vatan Logo

14 Şubat'ta verilen hediyenin vergisi var mı?

14 Şubat Sevgililer Gününde verilen hediyelerin vergisi var mı? Sevgililer Günü nasıl kutlanmaya başladı? Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu merak edilenleri yanıtladı.

14 Şubat'ta verilen hediyenin vergisi var mı?

Soru: Sevgiliye verilen hediyenin vergisi olduğu söyleniyor. Bu doğru mu? Doğruysa bu verginin detayları nedir? ? Nadide T.

Cevap: 14 Şubat, dünyada ‘Sevgililer Günü’ olarak kutlanıyor. Sevgiler Günü’nde insanların birbirine hediye alıp-vermesi gelenekselleşti. Çoğu kişi bilmese de hediyenin belli şartlarda vergisi de var. Sevgİlİler günü naSıl ortaYa çıktı? Sevgililer Günü’nün ortaya çıkışına ilişkin değişik hikayeler var. Bunlardan en çok inanılanına göre üçüncü yüzyılda, Roma imparatoru II. Clausdius; bekâr erkeklerin, evli ve ailesi olan erkeklere göre daha iyi asker ve savaşçı olduğu inancıyla, genç erkeklerin evlenmelerini yasaklar. Fakat rahip Valentin, imparatorun bu kararına karşı çıkarak gizli gizli gençleri evlendirmeye devam eder. Durumu fark eden imparator, koyduğu yasağı çiğnediği gerekçesiyle 14 Şubat 273’te rahibin kafasını kestirir. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Vatikan, rahip Valentin’e ‘aziz unvanı verir. Zamanla da Valentin’in ölüm günü olan ‘14 Şubat’, Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlar.

Haberin Devamı

EKONOMİYE FAYDALI

Sevgililer günü, ekonomiye hareket getiriyor. günler öncesinden Sevgililer günü’ne özgü çeşitli kampanyalar düzenleniyor. Sosyal medya, televizyon, radyo, gazete ve dergilerde özel reklamlar yayımlanıyor. Satışları artırmasıyla Sevgililer günü, perakende ve eğlence sektörüne büyük katkı sağlıyor. Nitekim TESK Başkanı Bendevi Palandöken, birkaç gün önce Sevgiler günü nedeniyle satışların yüzde 20-30 civarında artığını açıkladı.

AMAN DİKKAT!

İnsan sevgisini öne çıkarması, insanları yakınlaştırması, kaynaştırması ve ekonomiye katkısı Sevgililer günü’nün güzel tarafları.ancak, hediye alanların zaman zaman karşılaştığı vergi sürprizi de sevimsiz tarafı olsa gerek. çünkü sevgiliden alınan hediyenin vergisi, çoğu kişini aklına dahi gelmiyor.ama alınan hediyenin de belli koşullarda vergisi var.

KİM ÖDEYECEK?

Sevgiliden alınan hediye, belli usul ve esaslarda veraset ve İntikal vergisi’ne tabi. vergiyi, hediye veren değil, hediye alan sevgili ödeyecek. hem de veraset ve İntikal vergisi beyannamesi ile vergi dairesine beyan ederek.ancak, her alınan hediye de vergiye tabi değil. Değeri belli tutarı aşmadığı sürece, alınan hediye için beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekmiyor.

Haberin Devamı

DEĞERİ 5760 LİRAYA KADAR HEDİYENİN VERGİSİ YOK

Aldığı hediyenin değeri 5 bin 760 lirayı aşmayan sevgililer vergi ödemeyecekler. Çünkü; veraset ve İntikal vergisi kanunu’na göre; bu tutara kadar olan hediyeler vergiden müstesna.Yani vergiye tabi değil. örneğin; 5 bin 700 lira değerinde altın bilezik hediye edilen sevgili vergi ödemeyecekken, 6 bin liralık altın bilezik hediye edilen sevgilinin vergi ödemesi gerekiyor.

VERGİNİN BEYANI ORANI VE ÖDENMESİ

5 bin 760 TL’lik istisna tutarını aşan değerde hediye alan sevgili, hediye aldığı tarihi takip eden bir ay içinde, hediyeyi veraset ve İntikal vergisi beyannamesi’yle vergi dairesine beyan edecek. Hediye tutarından 5 bin 760 TL istisna düştükten sonra, kalan tutar üzerinden tabloda görülen oranda hesaplanacak vergiyi üç yıl içinde, her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödeyecek.

Haberin Devamı

Sevgililer cezalı duruma düşmemek için aldıkları hediyenin vergisini, belirtilen şekilde ödemeyi unutmamalılar. otomobil, daire, yazlık, kıymetli taş gibi vergiye tabi hediye yerine, 5 bin 760 TL’lik istisna haddi altında kalan veya örf ve adete göre verilmesi uygun, vergiye tabi olmayan hediye almak da ayrı bir çözüm. karar sevgililere kalmış. Bizden uyarması. Bu vesileyle tüm okurlarımızın Sevgililer günü’nü kutluyoruz.