Gazete Vatan Logo

14 milyon dolarlık kayıp tablo İstanbul’da bulundu

Ünlü ressam Hollandalı Anthony Van Dyck’ın kayıp tablosu İstanbul’da ortaya çıktı. Avrupa üzerinden önce Rusya’ya ardından da Gürcistan üzerinden Türkiye’ye giren tabloyu pazarlamak isteyen iki işadamı koleksiyoner suçüstü yakalandı.

14 milyon dolarlık kayıp tablo İstanbul’da bulundu

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uluslararası hırsızlık şebekeleri tarafından Avrupa ülkelerinden çalınarak önce Rusya’ya ardından da Gürcistan üzerinden İstanbul’a getirilen ünlü ressam Sir Anthony van Dyck’a ait tablonun 14 milyon dolara pazarlandığı bilgisini aldı. Yurt dışından kaçak yollarla Türkiye’ye getirilen tabloyu pazarlamak için koleksiyoner iki işadamıyla aracılık yapmaları için anlaşıldı.

14 milyon TL’ye anlaştılar

Anthony van Dyck’ın tablosunu İstanbul’da pazarlayan tekstilci iki işadamıyla polis müşteri kılığında iletişim kurdu. Yapılan yoğun pazarlık sonrasında 14 milyon TL para karşılığında anlaşma sağlandı. İşadamları, iletişim kurduğu kişilerin gerçekten işadamı olduğunu anlamak için para çantasının yanına güncel bir gazete koyarak fotoğraflarını kendilerine atmalarını istedi. Polis ekipleri de para çantasının yanına güncel bir gazete koyarak fotoğrafları çete üyelerine gönderdi. Tabloyu satmak isteyenler bunun üzerine polisten Topkapı’da lüks bir otelde yanyana iki oda kiralamasını talep etti. Bunun üzerine polis oda kiralayarak kaçakçı işadamlarını buraya davet etti. Her iki otel odası için de arama kararı alan polis ekipleri, kaçakçı işadamlarının odalarına girmesiyle birlikte operasyon için düğmeye bastı. İşadamları, Sir Anthony van Dyck’a ait olduğunu ileri sürdükleri tarihi bir tablo ile suçüstü yakalandı.

Haberin Devamı

Düzenlenen operasyonla gözaltına alınan, işadamları A.S. ve I.K., “Tabloyu Gürcistan’dan uluslararası hırsızlık şebekesinden 200 bin Dolar para karşılığında aldıklarını, Gürcistan’da yaptırdıkları analizlerde tablonun gerçek olduğunu tespit ettiklerini” söyledikleri öğrenildi. Tablonun Resim ve Heykel Müzesi uzmanları tarafından yapılan ilk incelemesinde ‘orjinal’ olduğunun tespit edildiği öğrenilirken, nihai raporun Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nden oluşturulan uzman heyet tarafından incelendikten sonra hazırlanacağı kaydedildi.

Kraliyet ressamı

Yaptığı Barok usulü resimlerle “kraliyet ressamı” olarak ün salan Sir Anthony van Dyck 1599 yılında Belçika’da doğdu. Yaptığı çok sayıda eserlerle Prenslerin ve kralların gözdesi haline gelen ünlü ressam Sir Anthony van Dyck 42 yaşında Londra’da hayatını kaybetti. İngiliz Portre Okulu’nu kuran Sir Anthony van Dyck, bir renge ismini verdi (Van Dyck kahverengisi) 1. Charles, Sir Anthony van Dyck’a şovalye ünvanını verdi. O tarihten sonra İngiliz soylularının resimlerini çizmeye başladı.

Haberin Devamı

Ünlü eserleri

İsa Çarmıhta, Amor and Psyche, Martin Pepin’in Portresi, Aziz Petrus’un öldürülmesi, Aziz Felice di Cantalice, Sarhoş Silena, Aziz Ambrosiu Portresi, George ve François Villiers, Bulbileun Çocukları, Cattaneo Marki Portresi, Diana ve Endymion.