Gazete Vatan Logo

13 Rus Trump’ı Başkan seçtirmek için çalıştı

Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Robert Mueller, 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus kuruluş hakkında ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suçlananlar içinde ‘Putin’in şef aşçısı’ olarak bilinen bir isim de var

13 Rus Trump’ı Başkan seçtirmek için çalıştı

Eski FBI Başkanı Mueller tarafından yürütülen soruşturma sonunda yayınlanan suç duyurusunda, Ruslar’ın, 2016 başkanlık seçimleri sırasında siyasi fikirleri etkilemek için Amerikalılar’ın adını kullanarak sahte yollarla ilanlar satın aldığı ve sahte sosyal medya paylaşımları yaptığı iddia ediliyor. Suç duyurusunda yer verilen iddialar, Amerikan başkanlık seçimlerine Ruslar’ın yasadışı müdahalesi konusunda bugüne kadarki en doğrudan suçlamaları oluşturuyor. İddianamede, amacın, “2016 başkanlık seçimleri dahil Amerikan siyasi sistemi içerisinde nifak tohumları ekmek” olduğu belirtildi. Suçlamalar arasında komploculuk, elektronik sahtekarlık, banka dolandırıcılığı ve ağır kimlik hırsızlığı gibi suçlar bulunuyor. Özel savcı Mueller, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları ve Trump kampanyasıyla Kremlin arasında uygunsuz bir koordinasyonun olup-olmadığını araştırıyor.

Amaç ‘güvensizlik’

Savcıların iddianamesinde, müdahalenin seçimin sonucunu değiştirdiği yönünde bir iddiaya yer verilmiyor ancak bu seçenek dışlanmıyor. Soruşturmada bugüne kadar Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı ve eski kampanya yöneticisi dahil 4 kişiye suçlama yöneltilmişti. Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein, haklarında iddianame hazırlanan 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus kuruluşun, 2016 seçimleri ve siyasi sistemde “güvensizlik yaymayı” amaçladığını söyledi. Rosenstein, suç duyurusunun, Ruslar’ın müdahalesinin ABD seçimlerinin neticesini etkilediği yönünde bir iddiayı içermediğini belirtti. Rosenstein ayrıca, iddianamenin, seçimlere müdahale çabalarına herhangi bir Amerikalı’nın bilerek katıldığı yönünde bir suçlamanın da bulunmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Trump kendini akladı

Başkan Donald Trump, konuyla ilgili ilk açıklamasını Twitter üzerinden yaparak, iddianamede Rusya’nın seçimleri etkileme çabalarına 2014’te başladığının belirtildiğine işaret ederek, bunun kendisinin başkanlığa aday olmasının çok öncesine denk geldiğine dikkati çekti. Trump mesajında, “Seçimin sonuçları etkilenmedi. Trump kampanyası yanlış birşey yapmadı (Ruslarla) gizli işbirliği yok” diye yazdı.

Haberin Devamı

Rusya: Saçmalık

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü Facebook üzerinden yaptığı açıklamada suçlamaları reddetti. Açıklamasında, “13 kişi ABD seçimlerine müdahale mi etti? 13 kişi milyarlık gizli servis bütçesine ve gizli servise karşı mı? Saçma” ifadesine yer verdi.

‘Putin’in şef aşçısı’ listede 1 numara

İddianamede suçlanan kişilerden birinin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bağları bulunan bir işadamı olduğu ortaya çıktı. St.Petersburg kentinden Yevgeny Prigozhin adlı işadamı, Rus medyasında “Putin’in şef aşçısı” olarak geçiyor. Prigozhin’in restoranları ve yemek şirketleri, geçmişte Putin’in yabancı liderlerle yemeklerine ev sahipliği yapmıştı. Putin’le ilişki kurmasından sonraki yıllarda Prigozhin’in işleri, orduya hizmet sunma düzeyine kadar ilerledi. Prigozhin’in mal varlığı arasında, Suriye’ye özel Rus savaş uçakları gönderdiği söylenen bir petrol ticareti şirketi de bulunuyor. Prigozhin, ABD’nin yaptırım listesinde de yer alıyor. Prigozhin RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, iddianameye kızmadığını söyleyerek, “Amerikalılar çok duygusallar ve ne görmek istiyorlarsa onu görüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Suçlamalarda neler var?

- İddianameye göre zanlılardan bazıları faaliyetlerinin Rusya kökenini gizlemek için ABD’deki bilgisayar sistemlerini kullandı.

- ABD’li gibi gözüken ve sahte ABD kimlikleri yaratan zanlılar, sosyal medyada ABD’li kitleleri hedefleyen sayfalar ve grupları yönettiler. Zanlılar ve suç ortakları ayrıca, ABD’li şahıslar veya gruplar yönetiyor gibi gösterdikleri sayısız Twitter hesabı açıp, yönettiler.

- Olaya karışanlar internetteki paylaşımlarının ne kadar iş yaptığını sürekli olarak ölçtü, etkinliğini arttırmak için stratejilerini değiştirdi.

- Zanlılar, 2016 seçimlerini etkilemeyi daha 2014’te konuşmaya başladı. 2016 itibariyle zanlılar ve suç ortakları internetteki sahte kimliklerini 2016 seçimlerini etkilemek için kullandı. Hillary Clinton hakkında alçaltıcı bilgiler vermek, Ted Cruz ve Marco Rubio gibi diğer adayları kötü göstermek ve Bernie Sanders’a ve sonra Donald Trump’a destek vermek için operasyonlara giriştiler.

Haberin Devamı