Gazete Vatan Logo

12 milyar dolarlık evlilik

Türkiye’de şirket birleşme ve satın almalarının miktarı her yıl artıyor. 2017’yi 10 milyar dolar ile kapatan evliliklerin bu yıl yüzde 20 artarak 12 milyar doları bulması bekleniyor.

12 milyar dolarlık evlilik

Pragma Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü Kerim Kotan, 2016’da 7 milyar dolar olan şirket birleşmeleri ve satın almalarının (M&A) 2017’de 10 milyar dolara çıktığını belirterek, “2018’in ilk 6 ayında da 8 milyar doları gördü. Demek ki 2018’i, 2017’nin üzerinde kapatacağız. 2018 yılını 12-13 milyar dolarlık M&A hacmiyle kapatmak şaşırtıcı olmaz” dedi.

Sanayi şirketi peşindeler

Kotan, yabancı yatırımcıların seçim sonrası Türkiye’ye bakışı ve yatırımların seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yabancı yatırımcıların Türkiye’nin dinamiklerinin yerinde olduğunu düşündüklerini aktaran Kotan, “İnsanlar restoranlarda yemek yediği, sinemaya gittiği, harcamaya devam ettiği sürece buraya yatırımcı ilgisi bitmez. Ülke ekonomisinin büyümesi, jeostratejik avantajı, nüfusu ve demografisi yatırımcıları cezbeden faktörler. Yatırımcılar, bizim belirsizlik olarak gördüğümüz birçok şeyi, belirsizlik olarak görmüyor” diye konuştu.

Kotan, yabancı yatırımcıların 7-8 sene önce tüketiciye dayanan işlerde olmak istediğini belirterek, “7-8 sene önce markalı perakendeye yatırım yapmaya çalışırken, bugün önceden istemedikleri katma değerli sanayi üretim şirketlerine yatırım peşindeler. Burada önemli olan ihracat. E-ticaret çok revaçta. Alibaba, seçimlerden hemen önce Trendyol’un yüzde 75 hissesini satın aldı. Türkiye’de bu ekonomik büyüklük ve demografi olduğu sürece yatırımcı ilgisi devam edecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bürokrasi azalırsa 2 kat artar

Türkiye’de şirket birleşmeleri ve satın almaları regülasyonlarının sadeleştirmesi gerektiğine işaret eden Pragma Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü Kerim Kotan, “Bürokrasi azaldığında ve daha az vergiyle teşvik edildiğinde çok daha pozitif gelişmeler görülebilir. Türkiye, yıllık bazda 25-30 milyar dolarlık M&A gerçekleşme potansiyeline sahip. Yani gerçekleşenin 2 katı potansiyeli var” değerlendirmesinde bulundu.