Gazete Vatan Logo

10 yıllık marka Dacia gözünü ilk 5’e dikti

Türkiye, Fransa, Almanya ve Cezayir’den sonra en fazla Dacia satılan ülke konumuna yükseldi

10 yıllık marka Dacia gözünü ilk 5’e dikti

Türkiye, Fransa, Almanya ve Cezayir’den sonra en fazla Dacia satılan ülke konumuna yükseldi. Türkiye’de 7’nciliğe çıkan markada hedef ilk 5.

Her yıl istikrarlı şekilde büyüyen Türk otomotiv sektörü, markaların gözdesi haline geldi. Dünyada satışlarını en fazla artıran markalar ülkemizden çıkmaya başladı. 10 yıldır Renault çatısı altında faaliyet gösteren Dacia da bunların başında geliyor. Dacia, 2013’te Mercedes’ten sonra en hızlı büyüme kaydeden marka unvanını aldı. İlk 10 ayda toplam pazarda satışlar yüzde 9 artış gösterirken, Dacia’da bu oran yüzde 27.3 oldu. Bu yıl satışları 30 bin adedi aşacak olan marka, 2014‘te 35 bin adedi zorlayacak. Orta vadede hedef Türkiye’de 5 büyük oyuncu arasına girebilmek.

Ürün gamı tamam

Yeni Dacia Duster’ın Marsilya’daki test sürüşünde sorularımızı yanıtlayan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Türkiye, Dacia’nın dünyadaki en çok araç sattığı dördüncü ülke unvanını almayı başardı. İlk 10 ayda 27 bin 443 adet araç satışıyla Fransa, Almanya ve Cezayir’den sonra geliyoruz. Pazar payında bizi geçen ülkelerin hepsinde üretim var” diye konuştu.

2014’te Dacia’nın Türkiye’deki 10’uncu yılını kutlayacağını kaydeden Aybar, markayla ilgili şu bilgileri verdi: “Hem binek hem de hafif ticari ürüm gamımız tamamlandı. Dacia’nın 2014’te pazar payı yüzde 0.8’di. Yeni modellerin rüzgarıyla 2012’de yüzde 3.7’ye, bu yıl yüzde 4.3’e yükselttik. 2012’de ilk 10 marka arasına girmeyi başardık. Şimdi 7’nci sıradayız. 2004-2013 yılları arasında 46 bin 635 araç satmayı başardık.”

İbrahim Aybar, toplam pazarda 7’ncilikle yetinmeyeceklerini belirterek, “Hedefimiz orta vadede ilk 5 oyuncudan biri olmak” dedi.

İthal ama kalbi yerli

Romanya’daki Dacia fabrikasında üretilerek Türkiye’ye ithal edilen Duster, büyük oranda yerli. Duster’ın parçalarının yüzde 30’u, 1.6 benzinli motor da dahil olmak üzere Bursa’daki Oyak Renault fabrikası tarafından Romanya’ya gönderiliyor. Türkiye’de üretilen binek otomobillerin ortalama yerlilik oranının yüzde 56 düzeyinde bulunduğunu belirtelim.

Nurhayat’lı reklamlar satışları patlattı


İbrahim Aybar, Dacia’nın müşteri kitlesinin ilk kez otomobil alan kesim olduğunu ve ikinci elden geldiğini belirtti ve ekledi: “Müşteriler ikinci el otomobil yerine makul fiyatlı Dacia almayı tercih ediyor.”

Aybar, Yalan Dünya dizisinde Nurhayat’ı oynayan Gupse Özay’ın Dacia’nın reklam yüzü olmaya devam edeceğini de belirterek, “Gupse Özay’ın reklamları çok etkili oldu. 2014’te de birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yeni Duster’da teknolojik devrim

Dacia’nın 3 yılda 450 adetlik satışa ulaşan ilk SUV modeli Duster yenilendi. Yeni Duster 36 bin 600 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Duster’da; ESP, 4 hava yastığı, ECO mode, gündüz farları, vites değiştirme göstergesi, kapılardaki cam kumandaları, 7 inç büyüklüğünde MEDIA NAV, hız ayar ve sınırlayıcı, arka park sensörleri yer alıyor. Araçta; 90 ve 110 beygirlik 1.5 dCi, 105 beygir gücünde 1.6 16V ve LPG’li motor seçenekleri bulunuyor. Dizel versiyonlarda yakıt tüketimi yüzde 10’dan fazla azaltıldı. 1.5 dCi 90 beygirlik versiyon 100 km’de ortalama 4.7 litre yakıt harcıyor.

Haberin Devamı