Gazete Vatan Logo

1 trilyon dolarlık yavaşlatma davası

Apple, eski cihazların performansını düşürdüğüne dair yaptığı açıklamasının üzerinden çok geçmeden rekor tazminat davası ile karşı karşıya kaldı. Kaliforniyalı Violetta Mailyan isimli bir kadın, iPhone’ları kasıtlı olarak yavaşlatarak insanları daha yeni iPhone modelleri almaya zorlaması iddiasıyla Apple’a 1 trilyon dolarlık tazminat davası açtı.

1 trilyon dolarlık yavaşlatma davası

Apple’ın güncelleme sonrası eski cihazların yavaşlattığına dair itirafı başına bela olmaya başladı. Açıklamanın ardından hakkını aramak isteyen tüm kullanıcılar bir bir teknoloji devine dava açmaya başladı. Kaliforniya’da yaşayan Violetta Mailyan isimli bir kadın, iPhone’ları kasıtlı olarak yavaşlatarak insanları daha yeni iPhone modelleri almaya zorlaması iddiasıyla Apple’a 1 trilyon dolarlık tazminat davası açtı. Geçtiğimiz ay ortaya çıkan raporlar, test sonuçları ve nihayetinde Apple’ın açıklaması ile iPhone kullanıcılarının haksız olmadıklarını ortaya çıktı.

ESKİ MODELLER ZAMANLA YAVAŞLATILIYOR

Eski iPhone modelleri zaman geçtikçe yavaşlıyordu; fakat yeni iOS sürümü cihaza ‘ağır’ geldiği için değil, Apple işlemci hızını kıstığı için. Li-Ion hücrelerinin ömürleri kısıtlı olduğundan Apple, bir ‘güvenlik önlemi’ olarak iPhone’ların pil kapasitesi yüzde 80’in altına düştüğünde işlemci hızını otomatik olarak yavaşlatıyordu. Böylece kullanıcılar rastgele kapanan telefon ya da hızlı biten şarjla uğraşmak yerine daha yavaş bir telefon kullanıyorlardı.

Haberin Devamı

AYNI GEREKÇEYLE 9’UNCU DAVA

Apple’ın kullanıcılardan yıllardır sakladığı bu gerçeğin ortaya çıkması ile birlikte iPhone kullanıcıları tek tek Apple’ı dava etmeye başladı. Şu ana kadar Apple’a ‘telefon yavaşlatma’ sebebi ile açılan dava sayısı 9’a çıkmış durumda ve her geçen gün artmaya devam ediyor. Violetta Mailyan ve bir grup avukat ise Apple’a açtıkları davada rekor bir tazminat talebinde bulundu. Mailyan, cihaz yavaşlatma sebebi ile Apple’dan tam olarak 999 milyar 999 milyon 999 bin dolar (3,8 trilyon TL) istiyor.

APPLE ENDİŞELERİ DOĞRULAMIŞTI

Violetta Mailyan’ın talep ettiği tazminat miktarı her ne kadar gerçekçi olmasa da davasında son derece haklı olduğu dile getiriliyor. Zira Mailyan dava dosyasında Apple’ın kasıtlı olarak cihazları yavaşlatarak tüketicileri daha yeni model iPhone almaları için kandırdığını belirtiyor. Geçen hafta Apple da, yaşlanan piller nedeniyle cihazların kapanmasını önlemek için eski iPhone’ların çalışmasını kasıtlı olarak yavaşlattığını doğrulamıştı.

Haberin Devamı