Gazete Vatan Logo

1 milyarlık göçük

Geçtiğimiz ay İstanbul’da yaşanan doğal afet, Türkiye ekonomisine ve otomotiv sektörüne 1 milyar TL’lik bir fatura çıkarttı.

1 milyarlık göçük

Geçtiğimiz ay İstanbul’da yaşanan doğal afet, Türkiye ekonomisine ve otomotiv sektörüne 1 milyar TL’lik bir fatura çıkarttı. Araç onarımı konusunda uzman olan AUTO KING tarafından hazırlanan rapora göre, yaklaşık 180 bin araç yaşanan afetten önemli ölçüde etkilendi.

AUTO KING CEO’su Ayhan Dayoğlu, “Doğal afet ekonomiye ve otomotive büyük bir darbe vurdu. Araçlarda oluşan hasarların tamamının onarılması 1 yıldan daha uzun zaman alacak” dedi.

180 bin aracı vurdu

Hasarın fotoğrafını çekmek adına bir araştırma yaptıklarını belirten Dayoğlu, şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de yüzde 30 civarında olan kaskolu araç oranı İstanbul’da yüzde 58’e kadar çıkıyor. Sigortacıların öngörüsüne göre, sigortalı 100 bin aracın bu son afetten etkilendiği tahmin ediliyor. Sigortasızları da eklersek yaklaşık 180 bin adet aracın afetten zarar gördüğünü düşünüyoruz. Araç başına 4 bin TL’lik dosya maliyetinin olacağını öngördük. Bu da kaskolu araçlar için yaklaşık 400 milyon TL’lik bir hasarın olduğunu ortaya koyuyor. Bir o kadar da kasko sigortası olamayan araç var. Bu araçların nispeten daha düşük değerli araçlar olduğu varsayımı ile 300 milyon TL’lik ilave bir zarardan söz etmek mümkün. Ayrıca araçların ikinci el değeri de düşecek. Böylelikle 1 milyar TL’lik bir fatura ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı