Gazete Vatan Logo

1 litre bile kaçak kalmadı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Şunu iddia ile söylüyorum ki sistemimizde 1 litre bile kaçak akaryakıt kalmadı. Bazı şirketler maliyet altına satış yapabiliyor ama buna karışamayız” dedi

1 litre bile kaçak kalmadı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektöründe kaçak, erken zam yansıtma ve maliyetin altında satış konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akaryakıt otomasyon sistemleri sayesinde kaçak akaryakıtla mücadelenin başarıya ulaştığını kaydeden Yılmaz, “Şunu iddia ile söylüyorum ki, sistemimizde bir litre bile kaçak akaryakıt yok. Kaçak bir litre sisteme girerse bunu görüyor, birden fazla enstrümanla izleyebiliyoruz” ifadelerini kullandı. Yılmaz, sektörden gelen maliyetin altında akaryakıt satışına göz yumulduğu eleştirilerine de değinerek, şöyle konuştu: “Bazen şirketler fazla satış için maliyetine, hatta maliyet altında işlem yapabiliyorlar. Buna karışamayız, bu serbest piyasadır. Rekabet için, marka oluşturmak için ‘Bir sene kazanmayayım hatta zarar edeyim, reklamla öne geçeceğime fiyat avantajıyla tanınayım’ gibi bir strateji izleyen şirketler var. Maliyetin altında satışlarla devletin vergi kaybına uğradığı gibi bir eleştiri varsa, EPDK olarak bunu belge olmadan kanıt olmadan bilemeyiz, kimseyi de bu nedenle suçlayamayız. Piyasa oyuncusu ‘Bir ay zararına satış yapacağım’ diyorsa yapabilir. Rekabeti bozucu eylemlerin olması durumunda tavan fiyat kararını alırız olur biter.”

Haberin Devamı

10 litre satanı bile affetmedik

Türkiye’nin dört bir yanındaki bayilerin satışlarını ve fiyatlarını izlediklerini anımsatan Yılmaz, “Akaryakıt zammını erken yansıtan bir bayi, yarım saatte 100 litre satmış olsa elde edeceği ek kazanç 5 lira. Buna değer mi?” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece bazı şirketlerin zamlı satış yaptığını anlatan Yılmaz, “O şirketleri de affetmedik, ceza verdiğimiz hatta lisansını iptal ettiklerimiz oldu. Bu şirketler 10 litre gibi düşük miktarda yakıt sattıklarını söylediler. Satmayacaklar” diye konuştu.