Gazete Vatan Logo

1.5 milyarlık park 8 Kasım'da açılacak!

Konut projesine tahsis edilmesi halinde 1.5 milyar lira değeri olacak Ataköy Baruthane arazisi, Millet Bahçesi olarak 8 Kasım’da açılıyor. İmarlı arsa için daha önce ihale yapılmış ancak iptal edilmişti

1.5 milyarlık park 8 Kasım'da açılacak!

İstanbul’un en değerlilerinden biri olan Ataköy’deki 60 dönüm büyüklüğe sahip, değerinin 1.5 milyar lira olduğu öğrenilen tarihi Baruthane arsasında bulunan Millet Bahçesi’nin açılış tarihi belli oldu. 8 Kasım’da açılması planlanan Baruthane Millet Bahçesi, böylece İstanbul’da hayata geçen ilk Millet Bahçesi olacak. Millet Bahçesi’nde önce yeşil alan halka açılacak, burada bulunan tarihi ve tescilli yapıların kullanım şekli Anıtlar Kurulu tarafından verilecek karar sonrası belirlenecek.

Baruthane arazisi, 2010’da ihale edilmiş ancak daha sonra ihalesi iptal edilip, arsanın park olmasına karar verilmişti. Bu kapsamda TOKİ, İBB ile protokol imzalayıp, arsayı park olması şartıyla 25 yıllığına devretmişti. 28 gün önce çalışmaların başladığı Millet Bahçesi’nde dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Mevlüt Uysal ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, inceleme yaptı. İBB Başkanı Uysal, ilk Millet Bahçesi’nin kimliği ile yapılacak diğer millet bahçeleri için de örnek olacağını söyledi. Baruthane’nin 100 Günlük Programa giren Millet Bahçesi’nden biri olduğunu hatırlatan Uysal, şunları söyledi:

Haberin Devamı

550 ağaç dikilecek

“Açılışı 8 Kasım’da yapılacak ancak tarihi yapılarla ilgili süreç devam edecek. Biz sadece sit alanı olarak belirlenen alanların dışındaki toplamda 50 dönüme yakın olan yeşil alan kısımlarıyla ilgili bu tarihi veriyoruz. Arazideki tarihi yapıların proje çalışmaları devam ediyor. Tarihi binaların kullanım şekline Anıtlar Kurulu’nun onayından sonra karar verilecek ve restorasyondan sonra bu yapılar halkın kullanımına açılacak. Millet Bahçesi’nin içeriği için uzmanlarla görüşmelerimiz sürüyor.”

Uysal, bu alanda 550 ağaç dikeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Bu alanda sert zemin olmayacak. Yalnızca sahildeki yürüyüş yolunun devamında sert zemin olacak, diğer yürüyüş yolları sert zemin olmayacak. Çocuk parklarında da beton, demir aksamı olmadan ahşap çocuk oyun grupları olacak. Yine buraya gelenlerin günlük ihtiyacı olan küçük büfe yerleri olacak. Kaykay pistimiz olacak. Bisiklet yolları ve elektrikli bisiklet parkları da kuracağız. Alanın girişinde 12 çeşit bitki ve meyve bahçesi de bulunacak.”

Haberin Devamı

Projeyle, İstanbul’un ilk defa sahilde 4 kilometrelik kesintisiz bir yürüşüş alanı olacak.

En kıymetli imarlı arazimizdi

TOKİ Başkanı Ergün Turan da bu alanın TOKİ’nin elinde bulunan en kıymetli imarlı mülk olduğunu belirterek, “Bu alan 1991 yılından bu yana turizm ve ticaret alanı olarak imarlı. Yani burada inşaat yapılması önünde yasal bir engel yok. Fakat Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte buranın yeşil alan olmasıyla alakalı fikrimizi Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle ve talimatlarıyla İBB’ye 25 yıllığına burayı devrettik” dedi.

Tek şartlarının bu arsanın yeşil alan olarak kalması olduğunu ifade eden Turan, “Bu yeşil alan şartına göre de bir daha zaten bu ağaçlar dikildikten sonra buraya bir şey yapılması söz konusu değil. Ama planlara da bunun işlenmesi konusunda, Turizm Bakanlığı ile görüşeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı