Gazete Vatan Logo

‘Yanlış alarm’ Japonya’yı vurdu

ABD’nin Hawaii eyaletinin ardından bu kez Japonya’nın resmi televizyonu NHK, Kuzey Kore’den balistik füze atıldığı konusunda yanlış alarma neden oldu.

‘Yanlış alarm’ Japonya’yı vurdu

NHK’nın uyarı mesajında “Kuzey Kore muhtemelen füze fırlattı. Hükümetten J-uyarısı: Bina içlerini ve yeraltını tahliye edin” ifadeleri yer aldı. Asılsız füze saldırısı uyarısı telefonunda NHK’nın uygulamasını bulunduranlara da geldi. Ancak dakikalar içerisinde NHK hatasını düzelterek özür diledi.

Özürde “(Yerel saatle) 6.55’de NHK internet sitesi ve NHK’nın felaket önleme uygulaması Kuzey Kore’den füze fırlatıldığını duyurdu ancak bu doğru değildi. Hükümetten J-uyarısı yapılmadı. Özür dileriz” dendi. Özürde geçen ‘J-uyarısı’, Tokyo’nun 2007’de ülke genelinde faaliyete soktuğu ve çeşitli tehditler konusunda halkı bilgilendirme amaçlı kullanılan bir uyarı sistemi.

Ancak açıklamada yanlış alarma neyin sebep olduğu belirtilmedi.

Geçen hafta Hawaii’de de Kuzey Kore’den balistik füze atıldığı belirtilerek ‘acilen sığınaklara gidilmesi’ yönünde uyarı yayınlanmış ancak halkta paniğe neden olan uyarının daha sonra yanlışlıkla yapıldığı ve asılsız olduğu açıklanmıştı.