Gazete Vatan Logo

‘Yanınızdayız’ hamlesi

Merkez Bankası, dolara karşı 3 günde üçüncü hamlesini yaparak, ihracat reeskont kredileri geri ödemelerinde kuru sabitledi ve TL ödeme imkanı getirdi. Merkez’in bu hamlesi ve Eximbank’ın yeni kredisi ihracatçıya ‘Yanınızdayız’ mesajı oldu.

‘Yanınızdayız’ hamlesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yükselen kurlara karşı ihracatçıya ‘Yanınızdayız’ mesajı verdi ve 31 Temmuz’a kadar vadesi dolacak reeskont kredileri geri ödemelerinde Türk Lirası ödeme imkanı getirdi. Buna göre, 25 Mayıs’tan önce kullanılan ve 31 Temmuz’a kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde dolar için 4.20, euro için 4.90 ve İngiliz sterlini için 5.60 kuru kullanılarak Türk Lirası olarak yapılabilmesine olanak tanındı. TCMB verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre ilgili düzenleme yaklaşık

3.5 milyar dolar tutarında reeskont ödemesine tekabül ediyor.

Kur yüksekse...

TCMB’nin açıklamasına göre ayrıca kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına da karar verildi. TCMB’nin internet sitesinde yer alan verilere göre, Mayıs ayında 2 milyar dolar, Haziran’da 1.8 milyar dolar, Temmuz’da 1.26 milyar dolar reeskont geri ödemesi öngörülüyor. Bankacılar yaklaşık 3-3.5 milyar dolar civarında bir kurumsal döviz talebinin piyasadan çekmiş olacağını hesaplıyor.

Haberin Devamı

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın bu açıklamasının ardından hızlı bir şekilde geriledikten sonra dalgalı bir seyir izledi. Açıklama öncesi 4.70 seviyesinde olan Dolar/TL, açıklamanın ardından 4.70’e kadar gevşedi. Euro/TL de 5.57’den 5.50’ye kadar çekildi.

Merkez’den 5 müdahale
25 NİSAN: Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 3’üncü toplantısında geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 12.75’ten yüzde 13.50’ye yükseltti.
7 MAYIS: ROM kapsamındaki döviz imkan oranı üst sınırını düşürerek bankalara 2.2 milyar dolar kullandırma imkanı sağladı.
9 MAYIS: TL karşılığı döviz depo ihale tutarını 1.25 milyar dolardan 1.5 milyar dolara çıkardı. Ayrıca döviz satım ihalelerinin takvimini güncelledi.
23 MAYIS: Olağanüstü toplanan Para Politikası Kurulu geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını yüzde 13.5’ten 16.5’e yükseltti.
24 MAYIS: Faiz ve döviz satım pozisyon tutarını artırdı.
25 MAYIS:İhracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi.

Haberin Devamı