Gazete Vatan Logo

"TÜRKSAT 6A, 2021'de faaliyete geçmeye hazır hale gelecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Tasarımı, testleri, entegrasyonu yüzde 100 yerli ve pek çok alt bileşeni yurt içi imkanlarla üretilen tasarımı, testleri, entegrasyonu yüzde 100 yerli ve pek çok alt bileşeni yurt içi imkânlarla üretilen Türkiye'nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 2021'de faaliyete geçmeye hazır hale gelecek" dedi.

"TÜRKSAT 6A, 2021'de faaliyete geçmeye hazır hale gelecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2019 yılı bütçe sunumunu yaptı. Mustafa Varank, kamu ihalelerinde yerli firmaların mevcut yetkinliklerinden daha fazla faydalanılması amacıyla Sanayi İşbirliği Projelerini hayata geçirdiklerini bildirerek, "Yüklenicilerden; yerli katkı, teknolojik işbirliği ve ihracat taahhütlerinden oluşan sanayi ve teknoloji katılımı tekliflerini istiyoruz. Böylece kamu kaynaklarının ülkemizde kalmasını sağlayarak, sanayimizin gelişimini destekliyoruz. Hâlihazırda 6 idarenin 8 projesi bu çerçevede yürütülüyor. Otomotiv endüstrisi 1.5 milyonun üzerinde ortalama yıllık üretim ve 30 milyar dolara varan ihracat hacmiyle sanayimizin öncü sektörlerinden biridir. Ülkemizin bu alandaki kapasite ve deneyimini Türkiye’nin Otomobili Projesiyle taçlandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Girişim grubu 2019 sonunda ilk prototipi üretmeyi hedefliyor. Türkiye’nin Otomobili Projesi, Türk sanayisinin dönüşümü ve teknolojik atılımında önemli bir eşik olacak. Bu projeyi elektrikli ve sürücüsüz araç teknolojileri ve yazılımlarının milli kaynaklarla geliştirilmesi açısından bir fırsat olarak görüyoruz. Otomotiv sektörünün akıllı mobilite çözümlerine evrilmesiyle ortaya çıkan fırsat penceresinden mutlaka yararlanacak, ekosistemimizi bu yönde güçlendireceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'2018'İN İLK DOKUZ AYINDA 45 BİN DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİK'

Mustafa Varank, uluslararası ticaret değişime gittiğini, ucuz üretimin yerini, teknik mevzuata uygun, kaliteli ve güvenli ürünlere bıraktığını bildirerek şöyle konuştu:

"Bakanlığımız sanayi ürünlerinin yaklaşık yüzde 65'inin piyasa gözetimi ve denetiminden sorumludur. 2018'in ilk dokuz ayında 45 bin denetim gerçekleştirdik. Bu denetimlerle tüketicilerimizin güvenli ürün kullanması sağlanmakta ve haksız rekabetin önüne geçilmektedir. Etkin denetim tedbirlerimizi devam ettirirken, uygunsuz üretimin kaynağında engellenmesi için mevzuat ve standartlar konusunda rehberlik faaliyetlerine daha çok ağırlık vereceğiz. Tüketici haklarının korunması ve adil rekabet ortamının oluşturulması açısından önem taşıyan yasal metroloji de Bakanlığımızın faaliyet alanlarındandır.

Haberin Devamı

Bu kapsamda; elektrik, su, gaz, akaryakıt, LPG sayaçları, tartı aletleri, taksimetreler, takograf cihazları ve hazır ambalajlı ürünler başta olmak üzere de