Gazete Vatan Logo

‘Turkish Fuji’ye en akıllı fabrika

Brisa’nın 300 milyon dolara Aksaray’da inşa ettiği yeni tesisi bu yıl açılacak. Japon ortaklarının ‘Turkish Fuji’ dedikleri Hasandağı eteklerine kurulan fabrika Bridgestone’un en akıllısı olacak.

‘Turkish Fuji’ye en akıllı fabrika

Brisa’nın 300 milyon dolar yatırımla Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa ettiği yeni fabrikası Japon ortağı Bridgestone dünyasının ‘en akıllısı’ unvanını aldı. Bu yıl hizmete girecek Aksaray tesisi, uluslararası denetim kuruluşlarından tam not alırken, yüksek teknolojisiyle Endüstri 4.0’ınTürkiye’deki ilk örneği olacak.

Brisa Genel Müdürü Cevdet Alemdar, İzmit’ten sonra ikinci fabrikaları Aksaray’da yatırımın tamamlandığını ve deneme üretiminin 15 Aralık 2017’de başladığını söyledi. Japon ortaklarının Tokyo’daki kutsal dağ olarak bilinen Fuji’ye benzettileri Hasandağı’nın eteklerine kurulan tesisin bu yıl içinde seri üretime geçeceğinin altını çizerek, şunları anlattı:

“Aksaray inovasyon olarak en yüksek teknolojiye sahip fabrika oldu. Bridgestone’un en iyi, en yeni fabrikalarından biri. Fabrika denetimden geçti, 3 bin noktadan test edildi. Soyunma odalarının ergonomisinden iş güvenliğine kadar. Aksaray 3 bin noktadan da geçti. Tesisin teknolojisiyle ilgili bir örnek vereyim. Lastik yere değmiyor. Normalde üretilirken, taşınırken mutlaka yerle temas eder. Yüzde 100’lük oranı Aksaray’da yüzde 20’lere kadar indirdik.”

Haberin Devamı

16 milyonluk kapasite

Aksaray tesisinin yıllık üretim kapasitesinin 4.2 milyon adetten 4.5 milyona revize ettiklerini söyleyen Alemdar, 500 kişinin istihdam edileceğini kaydetti. Cevdet Alemdar, “43 yıldır İzmit’te ve bu yıldan itibaren Anadolu’nun tam ortasında yer alan Aksaray fabrikalarımızla her aracın lastiğine talibiz. Brisa, 11.5 milyon kapasiteli İzmit’le birlikte toplamda 16 milyon adede ulaşacak” diye konuştu.

70 ülkeye Lassa tabelası

BRİSA hem ihracatta hem satış gelirinde 2017’de tüm zamanların rekorunu kırdı. Şirket 2.3 milyar lira satış gelirine imza atarken, 180 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Cevdet Alemdar, 2018’de rekorlara devam edeceklerini belirterek, “Ciroda yüzde 10-15 büyümeyi hedefliyoruz. Yeni pazarlarla ihracatımız 210 milyon dolara yükselecek. Avrupa’da lastik pazarı yüzde 1 daralırken, bizim ihracatımız yüzde 6 büyüdü. Bu yıl Körfez ülkelerine ihracata başlıyoruz. 70 ülkede, 80 distribütör ile 600 Lassa tabelalı mağazamız var. İhracatta Lassa tabelasıyla büyüyoruz. 2018’de 95 yeni mağaza daha açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı