Gazete Vatan Logo

“Türk yemeklerini yapmaktan zevk alıyorum”

Konya’da beşincisi gerçekleşen “Ateşbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Ödülleri” sahiplerini buldu. Etkinliğe katılan isimlerden Guardian gazetesinde yemek tarifleri yayınlanan Anissa Helou ile yemek kültürünü konuştuk.

“Türk yemeklerini yapmaktan zevk alıyorum”

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile Anadolu Halk Mutfağı Derneği’nin katılımcılığında gerçekleşen etkinliğe dünyaca ünlü şefler Cüneyt Asan (Türkiye), Susan Loomis (Fransa) ve Salvatore Denaro (İtalya)’nın gerçekleştirdiği gastroshowlar damgasını vurdu… Etkinliğe katılan isimlerden biri de dünyaca ünlü yemek yazarı Anissa Helou’ydu.

Türkiye topraklarının bereketli mutfak kültürünü temsil eden isimlerin hatırlanmasını sağlayan Ateşbâz-ı Velî Mutfak ve Mutfak Kültürü Günleri’ni izlemek için Türkiye’ye gelen Helou, tüm dünyada yemek konusunda eğitimler veriyor. ABD ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede 8 yemek kitabı yayımlanan Helou’nun eserleri, Ortadoğu mutfağı ve İslami yemek kültürü üzerine yoğunlaşıyor. Sanat koleksiyonculuğu eğitimi alan Helou, bir teklif üzerine Lübnan yemekleri konusunda kitap yazmaya başlamış, yemek ve kültüründen de kopamamış.

Anissa Helou, “Yemekleriniz o kadar lezzetli ki, Türkiye’de kalsam her gün 10 km koşmam gerekir” diyor...

Haberin Devamı

Misafirlerine yahni yapıyor

Türk yemeklerine hayran olduğunun altını çizen Anissa Helou, baklava, börek, güllaç, kısır ve yahniyi yedikten sonra Türk lezzetlerine hayran olmuş, şimdi de misafirlerine yapıyor. Amerika’da katıldığı Martha Stewart’ın TV şovunda Konya’nın etli ekmeğini yapan Helou, “Anadolu yemeklerine, Karadeniz lezzetlerine bayılıyorum. Daha doğrusu Türkiye’nin her yerindeki yemekler çok leziz. Burada yaşasam aldığım kalorileri vermek için her gün 10 kilometre koşmam lazım” diyor. Helou, yemek yaparken baharatları çok sık kullanıyor. Özelikle de safran, tarçın, kakuleyi lk sıradaki favori baharatları…

"Helou’nun ABD ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede 8 yemek kitabı yayımlandı."

Sumak Soslu İçli köfte

Malzemeler:

İç harcı için:

-30 gr çam fıstığı  30 gr tuzsuz tereyağı  3 orta boy soğan  1/2 çay kaşığı nar ekşisi  100 gr kuzu kıyma

-1/4 çay kaşığı ince öğütülmüş karabiber

-1 çorba kaşığı kıyılmış ceviz içi

Sosu için:

-50 gr sumak tanesi  1 kg kuzu but

Haberin Devamı

-3 orta boy soğan  4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı  750ml domates salçası

-350 gr küçük patlıcan  30 gr tuzsuz tereyağı Â2 tatlı kaşığı kuru nane  5 diş sarımsak Â1 limonun suyu  1/2 çay kaşığı ince öğütülmüş karabiber

Yapılışı

Çam fıstıklarını kavurun. Büyük bir tavada tereyağını eritin. Soğanı ve kuzu kıymasını ekleyin ve pişirin. Nar ekşisini ekleyin. Baharatları, tuzu, çam fıstıklarını ve cevizi ilave edin. Kalan kıymayı, baharat, biraz tuz ve soğanla yoğurun. Et karışımına bulgur ekleyin ve elinizi sıklıkla nemlendirerek karışımı 3 dakika iyice yoğurun. 20 eşit büyüklükte erik büyüklüğünde parçalar halinde bölün ve topların rulo şeklinde yuvarlayarak içlerine 1 buçuk çay kaşığı kadar iç harcından doldurun. Uçlarına çimdik ile şekil vererek yuvarlayın.

Tencerede sumak tanelerini 375 ml su ile kaynatın. Et ile soyulmuş soğanı koyun ve 1 litre su ekleyin. Geniş bir tencereye zeytinyağını, dilimlenmiş soğanı koyun. Ardından domates salçasını ekleyin. Sumak suyunu süzerek tereyağı ile sosa ekleyin. 15 dakika boyunca yavaşça kaynatın. Patlıcan ve haşlanmış kuzu eti ile 15 dakika pişirin. Sonra nane, sarımsak ve limon suyunu ekleyin. İçli köfteleri sos karışımına ekleyip 5 dakika sosta kaynatın. Gerekirse tuz ve karabiber ekleyerek ekmek ile birlikte çorba kasesinde servis edin.

Haberin Devamı