Gazete Vatan Logo

‘Teslim olun ya da ölün!’

Telafer kentini DEAŞ’ın elinden kurtarma operasyonunun başladığını duyuran Irak Başbakanı İbadi, militanların teslim olmak ya da ölmek dışında seçenekleri bulunmadığını söyledi.

‘Teslim olun ya da ölün!’

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Musul’un batısındaki Telafer’i DEAŞ militanlarından kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, “Telafer kenti özgürleştirilecek ve diğer özgürleştirilen kentlerin arasına katılacak. DEAŞ’a e bir mesajım var: Seçeneğiniz yok. Ya teslim olun ya da ölün” dedi. Ordunun 15 Ağustos’ta bombalamaya başladığı Telafer’e yönelik operasyona katılan güçlere de değinen İbadi, “Irak askerleri, terörle mücadele timleri, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi milisleri operasyonda yer alıyor” bilgisini verdi.

Türkmen kenti

Irak ordu yetkilileri, başlaması an meselesi olan Telafer operasyonuna yaklaşık 40 bin güvenlik görevlisinin katılacağını ifade etmişti. Operasyona, Irak ordusu, federal polis güçleri ve mehzepçi yaklaşımıyla bilinen, İran destekli Haşdi Şabi milisleri katılırken, Irak ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de havadan destek veriyor. Türkmen nüfusun çoğunlukta olduğu kente yapılan operasyona Haşdi Şabi milislerinin katılması da tepki çekiyor.

Haberin Devamı

‘Batı yakası kurtarıldı’

Irak güçleri, dün sabah başlatılan Telafer’i kurtarma operasyonunda ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Operasyona batı cephesinden katılan Irak federal polis güçlerinden yapılan yazılı açıklamada, “Polis güçleri, Irak savaş uçaklarının desteğiyle Telafer’in batı yakasında ‘Küçük Abra Bölgesi’ni’ geri aldı” ifadeleri kullanıldı. En az 31 DEAŞ’lının öldürüldüğü bilgisinin verildiği açıklamada, güvenlik güçlerinin batı cephesinden El-Asad, Zuhra ve Vahde bölgelerine doğru ilerlediği kaydedildi.
10 bin sivil 2 bin DEAŞ’lı var
Yetkililer, kent merkezinde 10 bin siville birlikte 2 bin civarında DEAŞ militanının bulunduğunu öngörüyor. Musul kent merkezinin 63 kilometre batısında yer alan, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer, 16 Haziran 2014’ten bu yana DEAŞ’ın kontrolünde bulunuyor.