Gazete Vatan Logo

'Teknoloji çocukları'nı bekleyen tehlike: Miyop

Uzmanlara göre, akıllı telefonlarla, bilgisayarlarla, tabletlerle büyüyen çocuklarda miyop hastalığının görülme oranı artıyor. Ve önlem alınmazsa çocuklar, ilerleyen yaşlarda çok daha ciddi göz hastalıklarıyla uğraşmak zorunda kalabilir.

'Teknoloji çocukları'nı bekleyen tehlike: Miyop

Günümüzde hemen her çocuğun elinde artık akıllı telefon görmek mümkün ancak uzmanlar, bu durumun çocukların göz sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor.

Gelişen teknolojinin sonucu olarak miyop hastalığının da yaygınlaştığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Karakaya aileleri uyarıyor ve şöyle konuşuyor:

DIŞARI ÇIKIP OYNASINLAR

“Teknolojik gelişmeye ayak uydurmalıyız ancak çocuklarımızın çok küçük yaşta telefonlarla, tabletlerle tanışması onların miyop olmasına neden olabilir. Çocukları, elektronik cihazlardan, ekranlardan uzak durmaya teşvik etmeliyiz. Başka bir deyişle dışarı çıkıp güneş ışığı altında oynamaya ikna etmek hem genel sağlıkları hem de göz sağlıkları açısından önemli.”

Çocukların internette geçirecekleri vakit konusunda sınırlama yapılması gerektiğini belirten Karakaya, çocukların ileride miyop dışında daha ciddi göz sorunları yaşayabileceklerini vurguluyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Çocuklarımız ya da torunlarımız çok erken yaşta gözlük takmak ve miyopinin getirdiği göz hastalıkları ile uğraşmak zorunda kalacaklar.

Haberin Devamı

D VİTAMİNİ MİYOP RİSKİNİ AZALTIYOR

Gözün, sağlıklı gelişimi için güneş ışığına ihtiyacı vardır. Ayrıca D vitamini miyop hastalığı riskini de azaltıyor. Çocuklarımızı güneş ışınlarından mahrum bırakmayalım. Havasız, kapalı, karanlık odalara hapsolmasınlar. Özellikle yaz tatilinde vakitlerini bilgisayar başında geçirmek yerine açık havada parklarda geçirsinler. Çocuklarımızı teknolojiyle ne kadar geç tanıştırırsak ileride yaşayabilecekleri göz sorunlarından o kadar korumuş oluruz.” (NTV)