Gazete Vatan Logo

‘Tek hesap’la faiz yükü hafifleyecek

Devletin ödeme ve tahsilat işlemlerinin yapıldığı ‘Tek Hazine Hesabı’nın kapsamı genişliyor. Bu sayede güçlü nakit rezervi ortaya çıkacak, Hazine’nin borçlanma maliyetleri düşecek

‘Tek hesap’la faiz  yükü hafifleyecek

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, genel bütçe kapsamındaki idarelerin ödeme ve tahsilat işlemlerinin gerçekleştirildiği ‘Tek Hazine Hesabı’nın kapsamını genişleteceklerini belirterek, “Böylelikle kamu nakit yönetiminin etkinliği artacak, güçlü bir nakit rezervi ortaya çıkacak ve kurumların ihtiyaçları daha etkin ve verimli bir şekilde karşılanacak. Hazine nakit yönetimi daha düşük borçlanma seviyeleriyle gerçekleştirilebileceğinden, borçlanma maliyetlerini sınırlayacak” diye konuştu.

Torba tasarıda yer alan düzenlemeyi değerlendiren Şimşek, Tek Hazine Hesabı’nın kurumların mevcut idari ile bütçesel süreçlerinde herhangi bir değişikliğe yol açmadan genişletilmesinin amaçladığını ifade etti. Şimşek, “Kurumların yalnızca yönetimi Hazine’ye geçmiş olacak” dedi.

40 milyarlık büyüklük

Kurumların mevcut durumda olduğu gibi bütçeleri çerçevesinde kendi tasarrufları doğrultusunda harcamalarını gerçekleştirebileceğine ve sadece nakit ihtiyaçları için Hazine’den talepte bulunabileceğine dikkati çeken Şimşek, nakit ihtiyaçlarının günlük karşılanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Şimşek, yeni düzenlemeyle ilk planda özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonların kademeli olarak kapsama alınacağını dile getirdi.

Şimşek, kapsamda yer alması öngörülen kurumların mali kaynak büyüklüğünün toplamı 40 milyar lirayı bulduğunu ekledi.

Sistem nasıl işleyecek?

Tek Hazine Hesabı’nın ‘bilgi-işlem’, ‘bankacılık’ ve ‘muhasebe altyapısı’ olmak üzere 3 temel ayağının olduğunun altını çizen Mehmet Şimşek, işleyişe ilişkin şunları paylaştı: “Kurumların günlük nakit ihtiyaçları, geliştirilen yeni bilgi işlem altyapısı aracılığıyla her gün Hazine’de toplanacak, bu yönüyle kurumlarımızdaki nakit planlamasının hassasiyeti büyük önem arz edecek. Hazine, kurumlardan topladığı nakit taleplerini günlük bazda karşılayacak. Kapsam dahilinde yer alan her bir kuruluş tarafından tahsilat ve ödemelerin tek merkezde toplanacağı sıfır bakiyeli birer tek idare tahsilat ve ödeme hesabı açılacak, tüm tahsilat ve ödemeler bu hesaplar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Hesaplarda kalan bakiye, gün sonunda Tek Hazine Kurumlar Hesabı’na aktarılacak.”

Haberin Devamı