Gazete Vatan Logo

‘Suriye’de anlaşma imzaya kaldı’ iddiası

Suriye’de Esad rejimini destekleyen Rusya ile muhalif grupların destekçisi ABD’nin iç savaşa son verecek bir mutabakata varmaya yakın olduğu öne sürüldü

‘Suriye’de anlaşma imzaya kaldı’ iddiası

Rusya ile ABD’nin, Suriye’de terör örgütü DEAŞ’ın yenilgisi sonrası Devlet Başkanı Beşar Esad ile muhalif gruplar arasındaki çatışmalara son vermek için bir anlaşmaya varmak üzere olduğu öne sürüldü.

Amerikan haber ajansı Associated Press’e konuşan yetkililer, Moskova ve Washington’un, DEAŞ sonrası dönemde şiddetin yeniden alevlenmemesi için üç unsur üzerinde durduklarını belirtti. Bunlar sırasıyla; Suriye’deki Amerikan ve Rus askerleri arasında çatışmasızlık, iç savaştaki şiddeti azaltmak ve BM yönetimindeki barış görüşmelerini canlandırmak.

Yetkililer, DEAŞ’ın ortadan kalkmasının Rusya destekli Suriye ordusu ile ABD destekli güçler arasındaki çatışma ihtimalini artırdığına dikkat çekti. Buna göre masadaki anlaşma, doğrudan çatışmadan kaçınmak için Moskova-Washington hattında daha fazla ve daha yakın iletişim kurulmasını öngörüyor.

Tampon bölgeler

Anlaşmanın ikinci unsuru olarak, Suriye’nin bazı bölgelerinde savaşa son veren çatışmasızlık bölgelerinin genişletilmesi planlanıyor. Suriye-Ürdün sınırında, ülkenin güneybatısında Temmuz ayında silahlı muhalefet ile Esad yönetimi arasında sağlanan ateşkes buna örnek gösteriliyor.

Haberin Devamı

Amerikalı yetkililer, Suriye’deki İran destekli milislerin bu açıdan endişe yarattığını vurguluyor. Yetkililere göre, ABD ve İsrail bu milislerin Suriye’de kalıcı hale gelmesini engellemek istiyor. ABD’nin İsrail sınırı için şu an düşündüğü bir formül de, burada bir tampon bölge kurulması.

Anlaşma kapsamında iki taraf da barış görüşmelerini yeniden canlandırmayı amaçlıyor. ABD, İran’ın dışlandığı BM destekli Cenevre sürecine dönülmesini isterken, Rusya ve İran’ın yanı sıra Türkiye’nin katılımıyla devam eden Astana süreci sahada olumlu sonuçlar vermiş durumda. Dolayısıyla bu konudaki uzlaşmanın nasıl şekilleneceği veya bir uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağı merak konusu.

Anlaşma kapsamında ABD’yle Rusya’nın bu yıl Ürdün’ün başkenti Amman’da ateşkes ihlallerini tespit etmek için kurduğu ortak izleme merkezinin yetkisinin genişletilebileceği de söyleniyor.