Gazete Vatan Logo

‘Rusya ve İran Esad’ı durdursun!’

Suriye rejim güçlerinin İdlib’e yaptığı saldırıların artması üzerine önceki gün İran ve Rus elçileri Dışişleri’ne çağrılmıştı. Dün de Çavuşoğlu, her iki ülkeyi Esad’ı durdurmaları konusunda uyardı

‘Rusya ve İran Esad’ı durdursun!’

Türkiye’nin çatışmasızlık bölgeleri kapsamında gözlem noktaları oluşturduğu Suriye’nin İdlib kenti, yaklaşık bir aydır Esad’ın yoğun bombardıman ve saldırısı altında. Son 3 haftada 90 sivilin hayatını kaybettiği saldırılara Türkiye’den sert tepki geldi. İran ve Rusya’nın büyükelçileri önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldığı AA Editör Masası’ndan iki ülkeye mesajlar verdi: Burada görünen durum, el Nusra ya da HTŞ dediğimiz grupların mevcudiyetini bahane olarak kullanıp sivillere ve ılımlı muhalefete saldırmak. Biz buradaki terör gruplarının temizlenmesi için önerimizi herkesle paylaştık. ‘O şehrin tamamını bombalayalım, yok edelim.’ Böyle vahşi bir yöntem olmaz. Bunlar olacaksa Astana’yı neden başlattık?

Garantör olduysalar...

İhlallere bakıyorsunuz yüzde 95’i rejim veya rejimi destekleyen gruplar tarafından. Amaç ne? Bu süreçten faydalanarak rejimin ılımlı muhalefeti, sivilleri yok etmesi mi? İran ve Rusya sorumluluklarını yerine getirmeli. Garantör olduysanız ki, oldular, rejimi durdursunlar. Bu, basit bir hava saldırısı da değil. Rejim ilerliyor İdlib içinde. Burada niyet farklı. Esasen rejimin bu saldırıları konusunda ve ateşkesi ihlal etme konusunda Rusya’nın ve İran’ın bir bahanesi olamaz. Çünkü onlar destek vermediği sürece bu saldırılar olamaz. Dolayısıyla dün biz bunu hatırlattık ve ‘Bunu durdurun’ dedik. Biz terör örgütleriyle mücadele ediyoruz bahanesini de kabul etmiyoruz. Çünkü görüyoruz ki, yine hastaneler vurulmaya başlandı. Varsa hastanenin içinde terörist tespit edersiniz. İstihbaratlarımız var, bizler varız. Birlikte etkisiz hale getiririz terör örgütü, terörist herkese tehdittir.

Haberin Devamı

Esad İdlib’de ilerliyor

Suriye’de Esad rejimi, İdlib’de muhalifler ve rejim karşıtı askeri gruplar karşısında ilerlemeye devam ediyor. Esad’ın askerleri, İran’ın kontrolündeki güçlerle İdlib’in Sincar beldesini pazar günü ele geçirerek Ebu Zuhur havalimanına 9 kilometre kadar yaklaştı. Öte yandan terör örgütü DEAŞ da, Rusya’nın öncü hava saldırıları sayesinde, son iki günde doğu Hama’nın Tarfavi, Aziziye, Cub Osman, Luveybide, Hava, Musaytibah köylerini muhaliflerden ve rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam’dan aldı. ÖSO bileşenlerinden Ceyşü’l Nasır sözcüsü Muhammed Raşit, “DEAŞ, Rusya, Esed rejimi ve İran destekli yabancı savaşçılar birlikte saldırılar düzenleyerek İdlib’e ilerlemeye çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

Rejim de YPG’yi istemiyormuş...

Çavuşoğlu, Soçi’de yapılacak Suriye Kongresi’ne ilişkin şunları söyledi: Biz YPG’nin olduğu ortamda olmayacağımızı söyledik. Rusya, ‘Siz rejimi kabul etmiyorsunuz ama YPG/PKK konusunda da rejim sizinle aynı düşünüyor, onlar da bunlarla aynı müzakere masasında olmak istemiyor’ diyorlar.
Esad Müslim’i çağırdı
Rejimi burada savunmak için söylemiyorum ama doğru bilgileri de vermemiz gerekiyor. Tam anlamıyla, bu 7 yıllık süre içinde rejimle YPG arasında tam bir iş birliği olduğunu söyleyemeyiz. Esad rejimi Türkiye ile sorunlar başladığı dönemde Salih Müslim’i Kandil’den çağırdı, Suriye’deki teröristleri toparlayarak Türkiye’ye saldırması talimatı verdi. Yani Salih Müslim, Kandil’den çağırılan bir kişi. YPG ve PKK arasında hiçbir farkın olmadığını vurgulamak için bu örneği veriyorum. Ama bugünkü tabloda Rusya’nın ve İran’ın bize söylediği, ‘Rejim de YPG’yi terör örgütü olarak görüyor ve onlarla herhangi bir şekilde müzakere etmek istemiyor.

Haberin Devamı