Gazete Vatan Logo

‘Piyasa dostu seçim’

ABD’li yatırım bankaları Goldman Sachs ile JP Morgan, erken seçimin belirsizliği ortadan kaldırdığını, mali gevşeme riskini azalttığını belirterek, “Piyasa dostu karar” yorumu yaptı.

‘Piyasa dostu seçim’

Erken seçim kararı piyasaları ve iş dünyasını rahatlatırken, yabancı yatırımcılardan da pozitif mesajlar geldi. Alınan kararın piyasa dostu olduğunu düşündüklerini ifade eden ABD’li yatırım bankası

JP Morgan, buna 3 temel gerekçe gösterdi. Erken seçimin 24 Haziran’a alınması kararının siyasi belirsizlik sürecini kısa tutacak olmasının ilk olumlu faktör olduğunu bildiren

JP Morgan, mali gevşeme riskinin de azaldığını belirtti.

Yatırım bankası, üçüncü faktör olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırması olasılığının yükseldiğine işaret etti. JP Morgan, TCMB’nin 25 Nisan Çarşamba günü yapılacak PPK toplantısında faizini 50 baz puan artırmasını beklediklerini ekledi.

Merkez’in eli güçlendi

Seçimin zamanlamasında değişikliğe piyasanın pozitif reaksiyon verdiğine işaret eden Goldman Sachs da bunda siyasi ortamın iyileşeceği beklentisinin ve yatırımcıların siyasi devamlılığı tercih etmelerinin rol oynamış olabileceğini kaydetti. ABD’li banka, “Beklenenden erken seçimler AK Parti’nin zafer elde etme şansını artırdı” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Fidelity International’ın fon yöneticisi Paul Greer, “Seçimle hükümet için kur istikrarı öncelikli olacak. TCMB’nin TL volatilitesinden kaçınmak için gerekeni yapmasına izin verilecek” dedi.

Rekora rağmen döviz aldılar

Geçen hafta döviz kurundaki rekorlara rağmen yerli tasarruf sahiplerinin döviz mevduatları 1.3 milyar dolar artış gösterdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 13 Nisan ile biten işlem haftasında 165.3 milyar dolara yükseldi. 11 Nisan’da ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı ‘Rusya’yı hazırlayın. Çünkü füzeler Suriye’ye gidecek’ tweet’iyle dolar 4.20 TL’den dönmüştü.
Ekonomik reforma öncelik verilmeli
Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), erken seçimle ilgili “Öngörülebilirlik ve ekonomik reformlara öncelik verilmesi açısından seçimlerin zamanında yapılması yönündeki beklentimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Bununla birlikte, alınan erken seçim kararının ülkemiz açısından en iyi sonuçlara vesile olmasını diliyoruz” açıklamasını yaptı. Seçimlerin ardından Türkiye’yi demokratik, ekonomik, sosyal ve küresel alanlarda güçlendirecek reformlara odaklanılmasını arzu ettikleri aktarılan açıklamada, “Bu alanlardaki reformları tamamlayan Türkiye ekonomik rekabet gücüne sahip olacak” denildi.
Enflasyon ve dolar beklentisi arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi’ne göre, yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 10.07’ye yükseldi. TCMB’nin, reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 77 katılımcıyla gerçekleştirdiği ‘2018 yılı Nisan ayı Beklenti Anketi’ yayımlandı. Buna göre, Nisan ayı TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 1.03 iken, bu ankette yüzde 1.23 oldu. Katılımcıların bu yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 4.0975 iken, Nisan’da 4.2220’ye yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 4.1877’den 4.3306’ya çıktı.

Haberin Devamı