Gazete Vatan Logo

‘Önemli bir kuraklık yaşıyoruz’

Prof. Dr. Yusuf Demir “Daha kışı yaşamadık, bahar geldi. Ciddi tarımsal kuraklık ile karşı karşıya kalacağız” dedi

‘Önemli bir  kuraklık  yaşıyoruz’

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin 4 aşamalı kuraklıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Demir, Karadeniz Bölgesi özeline baktığımızda da Samsun başta olmak üzere özellikle bu sene çok ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Türkiye önemli bir kuraklık yaşıyor. Bu kuraklık, meteorolojik, hidrolojik, tarımsal ve sosyal kuraklık. Biz meteorolojik kuraklığı Türkiye olarak geçirdik. Yağış rejiminde değişiklik yağışlarda azalmayı yaşadık. Şu an hidrolojik kuraklık dediğimiz su kaynaklarında azalma, baraj ve göllerde azalma, akarsularımız ve özellikle kaynak sularında azalmayla karşı karşıyayız ki, bu da hidrolojik kuraklığın göstergesidir.

Bunun bir diğer aşaması da tarımsal kuraklıktır ve en önemli problemlerden bir tanesidir” dedi. Prof. Dr. Yusuf Demir, Doğu Karadeniz’deki HES projelerine dikkat çekerek “Bu bölgenin doğal yapısını ve güzelliğini bozarak kaynaklarını tahrip ederek geleceğe hazırlayamayız. HESlerin doğru planlanması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı