Gazete Vatan Logo

'Obezitenin en önemli nedeni yaşam tarzı'

Beslenme alışkanlıkları gün geçtikçe değişiyor, değişen beslenme şekli ve aşırı tüketim ise dünyayı obeziteye sürüklüyor.

'Obezitenin en önemli nedeni yaşam tarzı'

Salgın bir hastalık gibi ilerleyen obezite çocukluk çağından itibaren tehlikeli bir seyir izliyor.

Türkiye’de obezitenin her geçen yıl artış gösterdiğini söyleyen Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş, yaşam tarzının obezitenin en önemli nedeni olduğunu belirterek, aşırı kilo artışına yol açan faktörleri şöyle sıraladı:

- Yanlış beslenme, aşırı tüketim ve fast food,

- Hareketsiz yaşam,

- Genetik etkenler,

- Psikolojik nedenler,

- Zararlı alışkanlıklar (sigara, alkol)

- Kullanılan bazı ilaçlar,

- Hamilelik sırasında ve sonrasında alınan kilolar,

- Bilinçsizce yapılan diyetler yer alıyor.

OBEZİTE BİRÇOK ORGANA ZARAR VERİYOR

Vücudun işleyişinde ciddi bozukluklara neden olan obezitenin, kişiyi başka diğer hastalıkları da içeren bir kısır döngü içerisine aldığını aktaran Görmüş, “Obez kişiler, hastalığı kabullenmedikleri ve gerekli önlemleri almadıkları zaman ciddi sağlık kayıplarıyla karşılaşabiliyorlar. Obezite metabolizmayla ilgili olarak görülse de aslında diğer pek çok organı etkiler ve başka hastalıkların nedeni haline gelir. Obezite vücudumuzdaki neredeyse bütün organlara zarar verebilir. Tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, hipertansiyon, beyin kanaması, uyku bozuklukları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Bu nedenle obeziteye yol açan etkenleri hayatımızdan uzaklaştırmalı ve uzman bir hekimden profesyonel yardım alınmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT

Obezitenin engellenmesi için hastalığa sebep olan fizyolojik ve psikolojik sorunların ortadan kaldırılması büyük önem taşıyor. Obezite genetik faktörlerin etkisi altında olsa da, büyük ölçüde yaşam biçimi sebebiyle ortaya çıkıyor ve ilerliyor. Bu nedenle, yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteler gözden geçirilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı ve beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli.