Gazete Vatan Logo

‘Müfredatta olmayan iki soru çıktı iptal edilmeli’

Eğitimciler, geometride uzay analitiğiyle ilgili müfredat dışı iki soru olduğunu ve bunun öğrencileri zorladığını belirtti

‘Müfredatta olmayan iki soru çıktı iptal edilmeli’

Uzmanların değerlendirmeleri şöyle:

Matematik soruları eleyici 4-5 soru ve iyi hazırlanmış sorulardan oluşmuştu. Zorluk derecesi yüksek olan 4-5 soru, üst gruptaki adayların sıralamasını sağlayacak nitelikteydi. Öğrenciler matematikteki açık uçlu kısa cevaplı sorularda genel anlamda zorlandıklarını ve boş bıraktıklarını dile getirdiler.

Sorular geçen yılın müfredatından

4 yıl önce yenilenen ve bu yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin okuduğu müfredatta olmayan uzay analitiği konusundan 2 soru yer aldı. Uzmanlar bu iki sorunun iptal edilmesi görüşünde.

Her yıl 50 matematik ve 30 geometri sorularından oluşan sınavda bu yıl 52 matematik 28 geometri sorusu yer aldı. İşlem gerektiren sorular vardı. Matematikte YGS ve integral konularından gelenler bu sorular arasında sayılabilir.

Geometri genellikle orta ve orta üstü düzey sorulardan oluştu. Müfredat dışı olduğu düşünülen ‘uzayda vektörler’ konusundan soru geldi. 12’nci sınıf kitaplarında yer almayan sorular öğrencilerin telaşlanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Ya sınav tümden iptal edilmeli ya da o iki soru

LYS -1 Matematik sınavında öğrencilere geometride müfredat dışı iki soru yöneltildi. Zafer Eğitim Kurumları ve Tek Yıldız Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet Özbek, ‘Sınavın iptal edilmesi gerekiyor’ dedi. ‘Lise müfredatında olmadığı halde Uzayda Doğru ve Uzayda Denklem konularından iki soru gelmiştir’ diyen Özbek, ‘Bu iki sorunun öğrencilerin bilmemesi nedeniyle iptali ya da genel olarak sınavın iptali gerekmektedir. Bunun için gerekli işlemlerin en kısa sürede yapılması gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

Zorluk derecesi fazlaydı

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın ikinci oturumu saat 12.15’te tamamlandı. 839 bin 124 aday başvuru yaptı. LYS-1’de adaylar, kendilerine verilen 135 dakikada 80 soru yanıtladı. Tek oturumda uygulanan sınavda, üç açık uçlu soru yer aldı. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kağıdının ilgili alanına yazdılar ve kodladılar.

Sınavdan çıkan bazı öğrenciler sınavın kolay olduğunu söylerken, genelde sınavın zor olduğu dile getirildi. Adaylar, al sorularının fazlalığından şikayetçi oldu. Genel kanı, LYS-1’in geçtiğimiz yıllara oranla zorluk derecesinin fazla olduğunu şeklinde.

Haberin Devamı

Özellikle Matematik sorularında zorlandıklarını ifade eden adaylar, açık uçlu soruların kolay olduğunu vurguladı. Bazı adaylar türev, integral ve geometride zorlandıklarını belirtirken, soruların genelde orta zorlukta olduğunu belirtti.

Matematik altyapısı sağlam olan öğrencileri ayırt edecek seçici sorular bir hayli fazlaydı. Bunun yanı sıra, örahatlıkla doğru yanıtlayabileceği sorular da vardı. Sınav da çıkan soruların kolaydan başlayıp orta zorluklara kadar gittiğini, sınava iyi çalışan adayların rahatlıkla yapabileceği bir sınav olduğu söylenebilir.

Matematik soruları, genel olarak önceki yıllarla benzerlik gösteriyor. Zaman harcamayı gerektiren, kapsamlı sorular da vardı. Zaman sorunu yaşayan ve yetiştiremediğini belirten aday sayısı oldukça fazla. Soruların yarısından fazlası kompleks; yani bir soruyu çözebilmek için birden fazla konuya hakim olmanız gerekiyor. Adaylar, soruları çözebilmek için bir kaç konuyu aynı anda bilmek ve aynı zamanda bu bilgileri doğru bir şekilde harmanlayabilmek gerektirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Yaktın bizi Pelin iğrenç insansın!

Sınavda öğrencilere gelen ve ‘Pelin’in hesap makinesinin 3 tuşunun bozuk olması’ üzerine kurulu olasılık sorusu ise öğrencileri hayli uğraştırdı. Sosyal medyada yorum yağdı. İşte bazı yorumlar...

- O değil de Pelin’in derdi 1 milyonu gerdi.

- Pelin iki sınavdır amele amele işler yapıyo ÖSYM Peline sahip çık

- Pelin gözünü seveyim nerede yaşıyorsan konum at hesap makinesi göndereceğim

- Pelin git kendine yeni bi hesap makinası al seninle mi uğraşacaz #Lys2017

- #lys1 ismi pelin olan kızlar acilen sinir sınır dışına

- Ygs de yırtık menüden sipariş vermeye çalışan Pelin, lys de bozuk hesap makinesi kullanarak bizi yine şaşırtmadı iğrenç insansın pelin

- Arkadaş,akraba,eş,dost adı Pelin olan kim varsa tüm irtibatımı kesiyorum

- Bana Pelin’in o hesap makinesini bulun getirin #lys1

Haberin Devamı