Gazete Vatan Logo

'Milliyetçilik güncellenmeli'

Türkeş, ‘’Milliyetçiliğin 21. Yüzyılda yeniden tanımlanması ve güncellenmesi gerekiyor’’ dedi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 20. yüzyıl siyasetindeki fiziki ve katı hudutların günümüzde ortadan kalktığını belirtti. Türkeş, ‘’Milliyetçiliğin 21. Yüzyılda yeniden tanımlanması ve güncellenmesi gerekiyor’’ dedi.

MHP'nin dış politikadan ve Türk dünyasından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK tarafından kaçırılmasına ilişkin, "İlk başta terör örgütünün TBMM'nin bir temsilcisine bunu yapmış olmasının üzüntüsünü yaşadık fakat geriye dönüşünden sonra yaptığı açıklamalar olayla ilgili şüphelerimizi artırıyor. Bunun herhangi bir kaçırma ve alıkoyma olayına benzemediğini görüyoruz. 'İyi çocuklar, temiz çocuklar" diyor, madem onlar üzerinde bir etki yaratmış, hazır gitmişken diğer kaçırılanları da keşke alıp gelseydi" dedi.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olmasının onun demokratik hakkı olduğunu belirten Türkeş, ‘’Daha önce de siyasi partilerin genel başkanları cumhurbaşkanlığına aday oldu. Tayyip Bey'in gönlünde böyle bir aslan yattığını görüyoruz, tabii ki aday olması onun en demokratik hakkıdır ama bizim adayımız Tayyip Erdoğan değil.’’ diye konuştu.

'MİLLİYETÇİLİK GÜNCELLENMELİ'

Milliyetçiliğin 21. Yüzyılda yeniden tanımlanması ve güncellenmesi gerektiğini belirten Tuğrul Türkeş, "Rahmetli Türkeş 20. Yüzyıl'ın politikacısıydı, ben 21. Yüzyıl'ın politikacısıyım. Eskiden fiziki sınırlar vardı ve milli devletler Fiziki ve katı, yani dikenli tellerin, hudutların, kontrollerin olduğu sınırlar. O 20. Yüzyıl'ın siyaseti işte. Orada, milliyetçilik zaten kendi sınırları belirlenmiş ve daha statik durumdaydı ama 21. Yüzyıl'da küreselleşme ile birlikte fiziki sınırlar ortadan kalktı, bilgi teknolojisi ile birlikte kültürler farklı boyutlara ulaşıyor. Bu noktada, statik bir milliyetçilik yerine milliyetçiliğin 21. Yüzyıl'da yeniden tanımlanması, güncellenmesi gerekiyor. Bilgisayar programları " "ediliyor, program değişmiyor, aynı ama daha güncel uygulamalar getiriyor, bu tarzda bilgi çağında milliyetçiliğin de daha entelektüel seviyede güncellemeleri yapılıyor, daha da yapılması gerekiyor. Irkçı yaklaşımdan daha çok, dil ve geçmiş birliği ile müşterek bir gelecek hedefinin daha çağdaş milliyetçiliğin sınırlarını koyacağına inanıyorum.’’ dedi.

VİZE VERİLMEMESİ BİZİ ÇOK ŞAŞIRTTI'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Irak Hükümetinin vize vermemesini hiç beklemediklerini ifade eden Türkeş, ‘’Çok şaşırdık. Hiç birimizin aklından böyle bir şey geçmiyordu. Devlet Bey de şaşırdı tabii ki. Atkıları yaptırmıştı, hepimiz boynumuza takıp uçaktan inecektik. Cumartesi sabah gidecektik, Musul'a inecektik. Musul'da Telafer'den, Türkmen aşiretlerinden gelenler olacaktı, oradaki sivil toplum örgütleriyle görüşülecekti. Konvoy halinde Kerkük'e geçecektik, arabalar bir gün önceden gitmiş olacaktı. Arabalara triptikler çıkartıldı, şoförlere özel ehliyetler alındı vesaire. Biz hiç beklemiyorduk, şoke olduk. Çarşamba günü Bakanlar Kurulu'nu iftardan sonra topluyorlar, Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari, Barzani aşiretinin bir unsurudur, muhakkak bir şeyler söylemiştir, onun olumsuz katkısı olduğunu düşünüyor ve görüyoruz. O Bakanlar Kurulu'nun neticesinde "vize vermeyelim, gelmesinler" deniliyor. Devlet Bey, biz, dünyanın dört bir tarafına gidiyoruz, daha bize vize vermemiş tek bir yer yok, nereden bekleyelim böyle bir kararı?’’ diye konuştu.

Haberin Devamı