Gazete Vatan Logo

‘Milli güvenlik’ yerine ‘Anayurt güvenliği’

Yeni güvenlik konsepti çalışmasına göre, yapılanma asker ağırlıklı değil sivil olacak

ABD’Nİn 11 Eylül sonrasında geliştirdiği “Homeland security” konseptinin Türkiye’ye “anayurt güvenliği” adıyla uyarlanması için çalışma başlatıldı.

Güvenli Bir Gelecek İçin Anayurt Güvenliği Semineri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda yapılıyor. İki gün sürecek seminere Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı ile ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı. İtalyan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile İsveç Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın temsilcileri de seminerde kendi ülkelerinde edindikleri tecrübeleri aktardılar. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olmasına rağmen seminere hiçbir TSK temsilcisinin katılmaması dikkat çekti.

11 Eylül sistemi

ABD’de 11 Eylül saldırılarının ardından 8 Ekim 2001’de kurulan İç Güvenlik Bakanlığı (Department of Homeland Security) 22 teşkilatı tek çatı altında topladı. Doğrudan Beyaz Saray’a bağlı olarak görev yapan Bakanlık ilk olarak yeni bir ulusal güvenlik stratejisi oluşturmakla görevlendirildi ve 2002’de strateji belgesi yayımlandı. Bu belgede ABD’nin terörizme karşı hassas noktalarının belirlenerek giderilmesi, terörist saldırıların önlenmesi ve olası terörist saldırı sonrası atılacak adımlara yönelik hedefler yer alıyor.

AB kriterleri

ABD’nin “Homeland Security” adını verdiği konsepte Türkiye’de “Anayurt Güvenliği” adı verildi. “Anayurt Güvenliği” konsepti, “milli güvenlik” anlayışının asker ağırlıklı teşkilatlanmasının yerini merkezi otorite olarak sivil yapılanmanın almasını öngörüyor. Bu konsept silahlı kuvvetler, jandarma, sahil güvenlik, gümrük muhafızlığı, polis ve acil durum yönetim merkezi gibi farklı kurum ve yapıların bütünleşik bir yapıyla koordine edilmesini kapsıyor. Sivil sınır güvenlik teşkilatının kurulması çalışmaları, AB desteği ile sürdürülüyor.

Haberin Devamı