Gazete Vatan Logo

'Metropol İstanbul' geliyor

Varyap ve Gap İnşaat, Doğu Ataşehir’de Metropol İstanbul projesine başlıyor

Varyap ve Gap İnşaat, Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı yöntemiyle Doğu Ataşehir’de Metropol İstanbul projesine başlıyor. 100 dönüm arazide 750 bin metrekare inşaat alanlı 3 kulede 908 konut, ofis, AVM, eğitim kurumu ve rekreasyon alanlarından oluşacak 1.500 birimlik Metropol İstanbul, İstanbul’un en büyük karma projelerinden biri olacak. 250 metrelik bir kulesi ile finans merkezinin de en yüksek binasını içerecek projede uluslararası mimarlık şirketi RMJM’in yanı sıra dünyanın tamamlanmış en yüksek binası olan Dubai’deki 828 metre yüksekliğindeki Burj Khalife’yi tasarlayan Hyder Mühendislik’le çalışıldı.

Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi, TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile birlikte ile hasılat paylaşımıyla Doğu Ataşehir’de İstanbul’un en büyük ve en yüksek karma projelerinden biri olacak ‘Metropol İstanbul’u başlatıyor. Sınırları genişletilen İstanbul Finans Merkezi’nde yer alması planlanan ve 100 dönüm arazide 750 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak Metropol İstanbul’da 3 kulede 908 konut, ofis, alışveriş, eğitim kurumu, 5 bin araçlık otopark ve rekreasyon alanlarının bulunduğu 1.500 ünite yer alacak. 1.5 milyar TL yatırımla 2014’te tamamlanacak olan projede kulelerden biri 250 metre ile Avrupa’nın da en yüksek binalarından biri olacak.

Küresel bir marka olacak

Ekonomide makro istikrarın bu yıl devam edeceğine inandıklarını ve Türkiye ekonomisinin artan dinamizminden aldıkları yatırım cesaretiyle dünya çapında bir projenin yapımına başladıklarını söyleyen Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, “Küresel alanda marka olma hedefimizi taçlandıracak proje, İstanbul Finans Merkezi’nde kentsel bir vaha olacak” dedi. Projede ilk etapta 27 katlı 140 metrelik rezidans bloğundaki 308 konutu satışa çıkardıklarını söyleyen Varlıbaş, “Lansmana özel olarak ilk etapta metrekare fiyatını 5-6 bin lira olarak belirledik. Bu ilk etapta konutların büyüklükleri stüdyodan 4+1’e 40 ile 250 metrekare arasında değişiyor. Projede stüdyolar 239 bin liradan, 1+1’ler 371 bin liradan, 2+1’ler 609 bin liradan, 3+1’ler 900 bin liradan, 4+1’ler ise 1 milyon 100 bin liradan başlayacak” diye konuştu. Varlıbaş, dünyaca ünlü uluslararası mimarlık şirketi RMJM tarafından hazırlanan projenin mühendislik danışmanlığını ise dünyanın tamamlanmış en yüksek binası olan Dubai’deki 828 metre yüksekliğindeki Burj Khalife’in mühendislik projelerini hazırlayan Avustralya merkezli Hyder şirketinin üstlendiğini kaydetti.

M2 fiyatı 20 bin liraya çıkar

Projenin yüzde 60’ının şimdiden satıldığını, etabın satışlarını 1 haftada tamamlamayı beklediklerini söyleyen Varlıbaş, “Projedeki ticari üniteler için de yurt dışı yatırımcılardan ciddi görüşme talepleri alıyoruz. Yabancıya satışların mütekabiliyet yasasıyla artacağını, projede yüzde 30-35 oranında yabancıya satış olmasını bekliyoruz. Ortadoğu, Rusya ve Londra’da tanıtım yapacağız. Metrekare fiyatları 3-5 yıl içinde 20 bin lirayı bulacak” dedi. Ataşehir’in uluslararası konut ve ofis piyasası açısından dünya yatırımcılarının gözlerinin üzerinde olduğu yeni bir lokasyon olarak yükseldiğine dikkat çeken Varlıbaş, geçtiğimiz aylarda Financial Times gazetesinde projeyle ilgili yer alan haberden şu alıntıyı paylaştı: “Türkiye Bankalar Birliği için Deloitte Consulting firmasının gerçekleştirdiği fizibilite çalışmasına göre, İstanbul, finansal merkezi olarak ‘kritik kitle’ye ulaşacak ve orta vadede Moskova’yı geride bırakarak Londra, New York, Şanghay ve Tokyo ile birlikte, dünyanın beş lider finans merkezinden biri olacak.”

Bura Residence’da kampanya süresi 15 Ocak’a uzatıldı

Yirikler İnşaat tarafından Esenyurt’ta hayata geçirilen Bura Residence’da yılbaşına özel başlatılan kampanyanın süresi 15 Ocak 2012 tarihine kadar uzatıldı. Projede, peşin ve vadeli satışlara özel iki ayrı kampanya uygulanıyor. Kampanyada peşin alımlarda yüzde 20 indirim yapılırken, vadeli alımlarda ise tüketiciler yüzde 30 peşinat yerine sadece 4 bin TL ödüyor ve kalan kısımda sıfır faiz oranıyla 48 ay vadelendiriliyor. Bura Residence’da 1+1 dairelerin satış fiyatı 84 bin TL ile 99 bin TL arasında, 2+1 dairelerin satış fiyatı ise 149 bin TL ile 165 bin TL arasında değişiyor. 30 ve 17 katlı 2 blokta 366 daireden oluşan projede 62 metrekare ile 123 metrekare arasında değişen büyüklüklerde, 5 farklı daire tipi yer alıyor.

Proje, 4 bin kişiye iş hacmi yaratacak

Tüm fonksiyonları ile 2015 yılı başında hizmete açılacak projede 1.500 kişiye doğrudan, AVM tamamlandığında ise 2.500 kişiye dolaylı olarak istihdam sağlanacak. Konutlarda LEED, alışveriş merkezinde BREEM yeşil bina kriterlerine göre tasarlanacak.

3. Köprü’de şartlar yatırımcıyı zorladı ileride ilgilenebiliriz

İstanbul Boğazı’na 3. köprü yapımını içeren Kuzey Marmara Otoyolu için açılan ihalede önce şartname alan ancak ihaleye katılmayan 18 firmadan biri olan Varyap Grubu’nun CEO’su Erdinç Varlıbaş, “İhalenin şartları Varyap dahil ihale ile ilgilenen herhangi bir firmanın üstlenebileceğinden daha fazla risk taşıdığından, bu aşamada teklif vermeyi uygun bulmadık. İdari ve teknik açıdan yatırımcıyı zorlayan şartlar mevcuttu. Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili en doğru yolu benimseyecektir. İlerleyen süreçte şartlara göre biz de yine ilgilenmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İhalede teklif rekordu, şimdi değerini buldu

2011 yılı için 10 bin konut satış hedefini Aralık ayında sağladıkları 12 bin konutla aştıklarını söyleyen Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Murat Kurum, 1.5 yıl önce yaptıkları ihalede Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi’nden rekor teklif geldiğini hatırlatarak “1 milyar 160 milyon TL satış geliri, yüzde 43.15 pay, 501 milyon TL de Emlak Konut payı teklif etmişlerdi. Bu, şu anda ayağı yere basan bir fiyat olduğu anlaşılıyor. Cironun bunun üzerine çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Projenin yüzde 43.15’i Emlak Konut GYO, geri kalan yüzde 56.85’i ise eşit paylaşımla Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi’ne ait olacak.

Proje için ilk C80 sınıfı hazır beton üretilecek

Varyap CEO’su Erdinç Varlıbaş, Türkiye ve dünyadaki otoriteler tarafından kabul edilmiş yüksek inşaat standartları paralelinde projelerinde Türkiye’de bir ilk olarak C80 sınıfı hazır beton ve S500 sınıfı nervürlü inşaat demiri kullanılacağını belirterek “Projenin bazı bölümlerinde C-80’un gerektiğini tespit ettik, ancak bu beton Türkiye’de hiç üretilmemiş bile. Tedarikçilerle biraraya gelerek bunu üretebileceğimize karar verdik” dedi. Metropol İstanbul için Dubai, Londra, Hong Kong, Milano ve Singapur’da birçok projeyi gezdiklerini, bunların en iyi özelliklerini İstanbul’un ilham veren yönleriyle birleştirdiklerini kaydeden Çalık Gayrimenkul A.Ş Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin ise “Projenin en çarpıcı tasarımlarından biri AVM olacak. Türkiye’de eksikliği çokça hissedilen “açık havada alışveriş’ konsepti ile tasarlanan ve kapalı ünitelerle bağlantısı kurulmuş, İstanbul’un hak ettiği iddiada bir AVM inşa ediyoruz” dedi. Yetgin, “400 metre uzunluğunda planladığımız Alışveriş Caddesi adeta Milano, Soho, Nişantaşı olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı