Gazete Vatan Logo

‘Like avcısı’ gençler Anadolu’yu trenle keşfediyor

Tren seyahatleri sosyal medya sayesinde hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. TCDD Taşımacılık AŞ verilerine göre popüler trenlerde yüzde 60’lık bir yolcu artışı var.

‘Like avcısı’ gençler Anadolu’yu trenle keşfediyor

Doğu Ekspresi

Yolcu sayısı yüzde 60 arttı 15 bin kişi sırada

Son günlerin en popüler yolculuğu Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Kars’a gitmek. Sosyal medya sayesinde öne çıkan bu rota rakamlara da yansıyor. Geçen yıla göre yüzde 60’lık bir yolcu artışı görülen Doğu Ekspresi Ankara’dan sonra Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum güzergahını izliyor ve yaklaşık 25 saatlik yolculuğun ardından son durağı olan Kars Tren Garı’na ulaşıyor. TCDD Taşımacılık AŞ verilerine göre geçen yıl 323 bin 600 yolcunun seyahat ettiği hattı bu yılın ocak ayında 48 bin 135 kişi tercih etti. 2017’nin aynı döneminde yolcu sayısı 30 bin idi.

Çarşaf ve yastık TCDD’den

Doğu Ekspresi sefer başına 443 yolcu taşıyor, biri yemekli olmak üzere 7 vagondan oluşuyor, yemekli vagonda içki servisi yapılmıyor. Pulman vagonda 60, kuşetli vagonda 40 yolcu seyahat edebiliyor çarşaf, pike ve yastık TCDD tarafından veriliyor. Kompartımandaki koltuklar yatak olarak da kullanılabiliyor. Yataklı vagonda ise 10 kompartıman bulunurken bir kompartımanda 2 kişi seyahat edebiliyor. Bir kompartımanda tek veya iki kişilik seyahatler için farklı ücretler uygulanıyor. Tek seyahat eden yolculardan 117, aynı kompartımanda iki kişi seyahat edilmesi halinde ise 97’şer lira ücret alınıyor. Biletleri günler öncesinden satışa çıkan trende yaklaşık 15 bin kişi Kars’a gelmek için sıra bekliyor.

Haberin Devamı

Kars’ta fiyatları uçurdu

Kars ve çevresi Doğu Ekspresi’yle ziyaretçi sayısını 3’e katladı tabii bu yoğun ilgi fiyatlara da yansıdı. Kars’ta her şey turistik tarifeye döndü.

Yolcuların yüzde 70’i genç

Yürüyüş grupları, fotoğraf sanatçıları, dağcılık grupları ve üniversite öğrencilerinin seyahat programları daha çok aralık sonunda başlayıp mart ayı ortalarına kadar devam ediyor. Misafirlerinin yüzde 70’i gençler olan Doğu Ekspresi’nde yolcular, yanlarında getirdikleri yiyecekleri birbirleriyle paylaşıyor, düzenledikleri etkinliklerle eğlencenin tadını çıkarıyor. Kompartımandaki pencereleri rengarenk led ışıklarla aydınlatan yolcular, seferlerine ayrı bir keyif katıyor. Uzun yolculuk, şarkılar ve türkülerle unutulmaz hale geliyor.

Haberin Devamı

24 SAAT SÜRÜYOR

Her akşam 19:30’da Ankara Irmak İstasyonu’ndan hareket eden ekspres 24 saat sonra Kars’a varıyor. Kars’tan hareket saati ise 08:00.

Cağ kebabı molası

Yolcular, Erzurum’a yaklaşırken sipariş ettikleri cağ kebaplarını ve kadayıf dolmasını Erzurum Gar’daki 10 dakikalık molada satın alıyor.

Uçak ve otobüse göre ucuz

TCDD Taşımacılık AŞ tarafından Türkiye’nin en eski demiryolu hatlarından biri olan Doğu Ekspresi uçak ve otobüse göre daha ucuz. Yolcular, tren seferi sırasında eşsiz manzaralara da şahitlik ediyor.

Van Gölü Ekspresi

Instagram’ın yeni gözdesi

Salı ve pazar günleri 24 saat süren yolculukla Van-Ankara arası sefer yapan Van Gölü Ekspresi, Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ ve Muş güzergahını izleyip Tatvan’a varıyor. Yol boyunca İç Anadolu’nun bozkırları dahil her yerde şahane manzaralar olsa da en güzelleri Elazığ’da başlıyor. 60 istasyonda durduktan sonra Tatvan’a ulaşan tren Van’a kadar gitmiyor. Tatvan’dan Van’a feribotla seyahat etme imkanı da bulan yolcular, Van Gölü’nün güzelliğine de tanıklık ediyor. 2017 ocak ayına göre yüzde 42’lik artış olan Van Gölü Ekspresi, sosyal medyada yakaladığı popülerliğin ardından Doğu Ekspresi’ne alternatif oluyor.

Haberin Devamı

Sofya Ekspresi

10 saatte Sofya’dasınız

Eski adı Bosfor Ekspresi olan trenin yeni adı Sofya Ekspresi. Halkalı’dan her gün 22:40’ta hareket eden tren 10 sonra Sofya’ya varıyor. Biletleri online alınmıyor. Sirkeci ya da Halkalı’dan almanız gerekiyor. Sirkeci Garı’ndan Halkalı’ya otobüsle ücretsiz servis var. Dört kişilik kompartmanlarda tek yön gidiş yatak fiyatı 135 lira, 2 kişilikte kişi başı 160 lira. Yolculuk için Bulgaristan ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor.

Kurtalan Ekspresi

Yol 1212 kilometre

Ankara-Kurtalan-Ankara arasında haftada 5 gün işleyen Güney Kurtalan Ekspresi haftanın 5 günü Ankara’dan sabah saat 11’de, Kurtalan’dan ise saat 08’de hareket ediyor.. 1212 kilometrelik yol 24 saat sürüyor. Trende yemek vagonu da var ama istasyonlarda yöresel lezzetleri tatmak da mümkün.

Haberin Devamı

İzmir Eskişehir Mavi Tren

Bozkır’dan Ege’ye

İzmir Basmane garından 19:20’de hareket eden ve sabah 07:38’de Eskişehir’e varan bu tren İzmirlileri İç Anadolu’ya, bozkırı da Ege’ye taşıyor. Pulman vagonda koltuk fiyatı 38 TL, yataklı vagon ise kişibaşı 128 TL. 573 kilometrelik yol 12 saat sürüyor. Yemekli vagon var.

Pamukkale Ekspresi

Büyülü güzergah

Denizli ile Eskişehir arasında her gün sefer yapan Pamukkale ekspresi saat 10:10’da Eskişehir’den hareket ediyor ve Kütahya, Afyon, Sandıklı güzergahını izleyerek saat 18:30’da Denizli’ye varıyor. Koltuk fiyatı 35 TL.

Genel bilgiler

Yanınıza neler almalısınız?

Trende müzik dinlemek çok keyifli bu nedenle yanınıza kablosuz bir hoparlör alabilirsiniz. Trende telefon şarj etmek sorun, elektrik prizleri sadece belli noktalarda var. Powerbank ya da üçlü uzatma kablosu almak faydalı olur. Tuvaletlerin suyu zaman zaman donabildiği için yanınızda ıslak mendil ve tuvalet kağıdı bulundurun.

Yolluk hazırlayalım mı?

Birçok trende yemekli vagonda lezzetli yemekler var. Ama siz yine de uzun yolculuklarda yanınıza mutlaka atıştırmalık yiyecekler alın. Trenlerde içki servisi de yok aklınızda bulunsun.