Gazete Vatan Logo

‘Hiçbir ülke bizim kadar bedel ödemedi’

BM Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Konuşmamda insani krizlere dikkat çekerek, vicdanları derinden yaralayan bu sorunlara çözüm bulunması için çağrıda bulunacağım. Özellikle Suriye’deki gelişmelere dikkat çekeceğiz” dedi

‘Hiçbir ülke bizim kadar bedel ödemedi’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere dün ABD’ye gitti. ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül Salı günü, BM Genel Kurulu’na hitap edeceğini belirtti. Erdoğan şöyle devam etti:

En büyük sorun PKK/YPG

Konuşmamda insani krizlere dikkat çekerek, vicdanları derinden yaralayan bu sorunlara çözüm bulunması için çağrıda bulunacağım. Tabii bu noktada özellikle Suriye’deki gelişmelere dikkat çekeceğiz. Suriye krizinin üzerinden 7 yılı aşkın bir süre geçti ancak hiçbir ülke Türkiye kadar büyük bir sorumluluk almadı, elini taşın altına koymadı, bizim kadar da bedel ödemedi. Suriyeli kardeşlerimizin sorunlarını gündeme getirmek, bu zulmün artık sona erdirilmesi için gayret sarf etmek bizim insani sorumluluğumuzdur. Şu an Suriye’nin geleceği için en büyük sorun, Fırat’ın doğusunda kimi müttefiklerimizin himayesinde büyüyen terör bataklığıdır.

Haberin Devamı

Ziyareti sırasında ABD’li yatırımcılarla da bir araya geleceğini belirten Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soru üzerine, “ABD tarafından bir talep gelirse değerlendiririz. Şu anda herhangi bir şey söz konusu değil” dedi.

Havalimanında erteleme yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanının açılışının ertelendiğine dair iddialar ile ilgili şunları söyledi: Öyle bir şey yok. Dün oradaydım. Tekraren arkadaşlarımıza sordum. 29 Ekim’de inşallah açılışını yapacağız. Ama nedir? Peyderpey oraya iniş kalkışlarda şeyler olabilir. Diyelim iç hatlarda kaç uçak, dış hatlarda kaç uçak... Bunların planlaması THY’nin İGA ile yapacağı görüşmeler çerçevesinde olacaktır. Çünkü bir anda Atatürk Havalimanı devreden çıkmayacak. Bir geçiş süreci var onun. Test çalışmalarını TEKNOFEST’te yaptık. Daha önce biz bizzat oraya indik. Terminal binası her şeyiyle hazır durumda. Pist gayet güzel. Hatta beraber indiğimiz pilot arkadaşlara sorduğumda onlar da pistin çok kaliteli olduğundan bahsetti. Ama bu pistlerin sayısı ne olacak? Onlar da artacak, onun çalışmaları da devam ediyor.

Haberin Devamı

Anlaşma rahatlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de İdlib konusunda varılan mutabakatla ilgili, “15 Ekim tarihi açıklanmıştı ağır silahların çekilmesi yönünde. Takvimde bir değişiklik var mı? Şu anki gelişmeler nedir bu konuda?” sorusu üzerine şöyle konuştu: “Orada böyle bir tarih verilmesi söz konusu oldu. Bu ağır silahların cinsleri, bütün bunlar, bu arkadaşlarımızın yaptığı detay çalışmalarda gizli. Bunları gerek dış işleri bakanlarımız gerek savunma bakanlarımız gerekse MİT Başkanlığımız, kendi elemanlarıyla takibini yapıyorlar. En kısa zamanda inşallah en isabetli, en hayırlı ne olacaksa, bölgenin barışı için bu adımı atacağız.” Erdoğan, İdlib’deki 3.5 milyon kişinin göç etmesi halinde Türkiye’ye geleceklerine dikkat çekerek, “Şimdi yine böyle büyük bir mülteci akınını Türkiye’nin üstlenmesi kolay değildi. Onun için böyle bir barışın sağlanmış olması, anlaşmanın sağlanmış olması bizi de bölgeyi de rahatlatmış oldu” dedi.

Haberin Devamı

Yeni sistemde ilk ziyaret Almanya’ya

ABD temaslarının ardından Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in daveti üzerine Almanyaya gideceğini söyleyen Erdoğan, “Bu aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi akabinde yurt dışına yapacağımız ilk devlet ziyaretini teşkil edecektir” dedi. Başbakan Angela Merkel ve büyük Alman firmalarının yöneticileriyle de görüşeceğini anlatan Cumhurbaşkanı, Köln’deki cami açılışında Türk vatandaşlarla buluşacağığını belirtti. Almanya ziyareti sırasında Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ilişkilerinin son birkaç yıldır yaşanan döneminin tamamen geride bırakılmasını istediğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi ve Türk vatandaşalrına vize serbestisi konularında Almanya’dan yapıcı rol üstlenmesini isteyeceğini söyledi. Erdoğan, “Ziyaretim sırasında PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı daha etkin mücadele beklentimizi de Alman muhataplarımla paylaşacağım” dedi.

Haberin Devamı

MHP ile ittifak görüşmeleri

“Yerel seçimlerde MHP ile bir ittifak görüşmesi olacak mı?” sorusu üzerine Erdoğan, “Eğer bir değil, iki kişi olacak olursa bu görevlendirilen kişiler, Genel Başkan Vekilim ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcım bu işe hazır. Onlar görüşmeleri kendi aralarında başlatacaklar. Burada da yine muhteva nedir, içerik nedir bilinmesi lazım. AK Parti olarak bütün hedefimiz, tüm belediyelerde seçime girmek üzere hazırlığımızı sürdürmektir. Ona göre hazır olmaktır. Şu anda Cumhur İttifakı noktasındaki hassasiyetimiz ne ise bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyeti tabii ki koruruz. Böyle bir dayanışma içinde olmayı arzu ederiz. Bunun devamının da ülkenin geleceği açısından faydalı olduğuna inanırız” dedi.