Gazete Vatan Logo

’Dieselgate’in izini elektrikliler silecek

Volkswagen dizel skandalının yaralarını elektriklilerle saracak. Alman dev, 23 elektrikli aracı piyasaya sunacak. İlk model I.D. 2020’de Avrupa ile aynı anda Türkiye’de satışa çıkacak. 2025’te satılan her 100 VW’den 25’i elektrikli olacak. Dizel tarihe karışacak

’Dieselgate’in izini elektrikliler silecek

Volkswagen (VW), ‘dieselgate’in izlerini elektriklilerle silmeye hazırlanıyor. 2 yıl önce patlak veren emisyon skandalından sonra dizel otomobil satışlarının sürekli gerilemesi, artan emisyon standartları ve zorlaşan testler, Paris, Meksiko, Madrid, Atina gibi metropollerde dizellerin 2025’e kadar yasaklanacağının açıklanması, Volkswagen Grubu’nun elektrikli araçlara yönelmesini sağladı.

12 markalı Volkswagen Grubu, Eylül’de düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı’nda elektrikli modellere 70 milyar euro yatırım yapacağını duyurdu. Otomotiv devi 2030 yılına kadar 300 modelin elektrikli versiyonunu piyasaya sürecek.

Hiç kuşkusuz amiral gemisi Volkswagen markası, e-model furyasında en ön sırayı alacak. Şirket 2025’e kadar 23 elektrikli modeli tüketicilerle buluşturmayı hedefliyor. E-Volkswagen’ler dünya ile aynı anda ülkemizde satışa sunulacak.

İlk etapta 4 model gelecek

Doğuş Oto-VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, ilk elekrikli VW olacak I.D.’nin 2020’de ithal edileceğini belirterek, “I.D, efsane kaplumbağa modeli Beetle gibi otomotiv dünyasında devrim yapacak bir araç olacak. Sırasıyla crossover I.D. Crozz, C-SUV sınıfında yer alacak I.D. Lounge ve C segmenti I.D. Sedan satışta olacak” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Hedeflerinin global VW ile aynı olduğunun altını çizen Uygun, 2025’te satışlarının yüzde 25’ini elektriklilerin oluşturmasını beklediklerini kaydetti. VW markasının yılda yaklaşık 100 bin binek oto sattığı düşünülürse, bu da 25 bin elektrikli satışı anlamına geliyor.

Polo büyüdü abisini geçti

1975’te üretimine başlanan ve dünya genelinde 16 milyondan fazla satış rakamına ulaşan Volkswagen’in Polo modeli yenilendi. 6’ncı jenerasyon Polo, yeni tasarımı, büyüyen boyutları, yüksek güvenlik ve teknolojik özellikleri, kişiselleştirme özellikleriyle öne çıkıyor. Otomobil MQB (Modüler Platform Yönetimi) temel alınarak tasarlandı. Bu platform sayesinde daha uzun, daha geniş gövde ve uzayan aks mesafesi dikkati çekiyor. Yenilenen Polo bir önceki nesline göre 81 mm daha uzun ve 69 mm daha geniş. Aracın 4’üncü jenerasyon Golf’ten daha büyük olduğunu ekleyelim. Otomobilde tamamen yenilenen sürücü odaklı kokpit tasarımı ilk göze çarpan detaylar arasında.
Polo, 6.5-8 inç büyüklüğünde yeni nesil dijital gösterge panelinin kullanıldığı ilk Volkswagen modeli oldu. Yeni Polo’da yorgunluk tespit sistemi ve ikincil çarpışma freni gibi donanımlar standart olarak yer alıyor.
Araç, Trendline, Comfortline ve ilk kez sunulan Highline olmak üzere üç farklı donanım seviyesiyle satın alınabiliyor. Yenilenen Polo’nun fiyatı 64 bin 900 TL’den başlıyor.
Dizel Golf fiyatına elektrikli satacak
Vedat Uygun, elektrikli modeller için her bayiye şarj istasyonu kuracaklarını belirterek, şöyle devam etti: “Elektriklilerin menzili 400-600 km arasında olacak. I.D. dizel Golf otomatikten biraz daha ucuz olacak. Aracın bataryasının yüzde 80’i hızlı şarjla 30 dakikada dolacak.” Dizel otomatik Golf Highline 140 bin 800 liraya satılıyor. I.D.’nin fiyatı böylece 140 bin liradan ucuz olacak.
95 beygirlik 1.0 lt motor var
Yeni jenerasyon Polo, Türkiye’de ikisi benzinli ve ikisi dizel olmak üzere toplam 4 farklı motor seçeneğiyle satılıyor. Benzinli motorlar 3 silindirli 1 litre hacme sahip. İlk seçenek 75 beygir güç üreten 1.0 litre MPI. Diğeri DSG şanzımanlı 95 beygirlik 1.0 litre TSI. 1.6 TDI SCR motorda 80 beygir ile 95 beygir güç üreten 2 versiyon yer alıyor.
Liderlik değil ‘Lovemark’ olmak önemli
Vedat Uygun, binek oto satışlarında Volkswagen’in birincilikten 3’üncülüğe gerilemesiyle ilgili olarak, “Önemli olan sevilen marka olmak ve müşteri memnuniyeti. 2 yıldır üst üste ‘Lovemark Türkiye Araştırması’nda en sevilen otomobil markası seçiliyoruz. Rakamlar her yıl değişebilir. Bir yıl birinci olursunuz, öbür yıl ikinci. İlk 2’de kalıp, sürdürülebilir başarı istiyoruz” dedi.
Küçük dizel TARİH OLUYOR
Dizel motorlara getirilen yeni emisyon standartları nedeniyle 2020’den sonra VW’nin bu alanda sadece büyük motorlarla yer alacağına dikkat çeken Vedat Uygun, “Yeni dönemde VW Grubu’nun dizel üretip üretmeyeceği henüz belli değil. Nihai karar verilmedi. Türkiye’ye 2020’den sonra sadece 2.0 litre ve üzeri dizeller gelecek” diye konuştu.
SUV atağı
VOLKSWAGEN yeni SUV modeli T-Roc’u önümüzdeki yılin ikincı yarısında ülkemizde satışa sunulacak. Markanın SUV atağı bununla sınırlı kalmayacak. Yeni Touareg 3.0 litre dizel motorla Nisan 2018’de yollara çıkacak. Küçük crossover’ı T-Cross 2019’da gelecek.

Haberin Devamı