Gazete Vatan Logo

"Cesedi halıya sarıp konsolosluktan çıkardılar"

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili detaylar tek tek ortaya çıkmaya başladı. Riyad Yönetimi'nden gelen "Kaşıkçı başkonlosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldü" açıklaması tartışılırken, üst düzey bir Suudi yetkili Reuters'a yeni ve farklı açıklamalarda bulundu. İddiaya göre kendisini Suudi Ardabistan’a götürmek için gelen ekibe “Beni kaçıracak mısınız" diye soran Kaşıkçı, "Evet ilaç verip seni kaçıracağız" yanıtını alınca bağırmaya başladı. Bunun üzerine Suudi ekip Kaçıkçı'nın boğazını sıkıp Kaçıkçı'yı öldürdü.

"Cesedi halıya sarıp konsolosluktan çıkardılar"

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünü dün gece yarısı kabul eden Suudi Arabistan'dan bugün yeni bir açıklama geldi. Uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan bir Suudi yetkili, Cemal Kaşıkçı cinayetinin müzakere ekibinin bir hatası olduğunu söyledi. Yetkili, "Müzakere ekibinin şaşkınlığı olayın üstünü örtmelerine neden oldu" dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Suudi yetkilinin iddiasına göre olaylar şöyle gelişti: 15 kişilik Suudi ekip İstanbul'a gelerek Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'a dönmeye ikna edecekti. Plana göre bu ekip, Kaşıkçı'yı İstanbul dışında güvenli bir evde "bir süre" alıkoyabilecek, ancak ikna olmazsa serbest bırakacaktı. Yine Suudi yetkilinin iddiasına göre, olaylar başından itibaren yanlış gitti ve ekip yetkisini aşarak şiddet uyguladı.

İLAÇ VERİP KAÇIRACAĞIZ

Konsolosun odasına götürülen Kaşıkçı, Suudi Arabistan'a dönmeyeceğini, dışarıda kendisini bir kişinin beklediğini ve 1 saat içinde çıkmazsa Türk yetkililerle iletişime geçeceğini söyledi. "Beni kaçıracak mısınız" diye soran Kaşıkçı, "Evet ilaç verip seni kaçıracağız" yanıtını alınca bağırmaya başladı. Bunun üzerine Suudi ekip panikledi. Kaşıkçı'yı engellemek için boğazını sıkıp ağzını kapattılar. Ve kaşıkçı bu sırada öldü. Olayın üstünü örtmek isteyen ekip Kaşıkçı'yı bir halıya sardı ve konsolosluk aracı ile dışarı çıkardı. Cesedi yok etmesi için "yerel bir işbirlikçiye" teslim ettiler.

Haberin Devamı

KAŞIKÇI’NIN KIYAFETLERİ İLE DIŞARI ÇIKTI

Ekipteki adli tıp uzmanı kalıntıları temizledi. Ekipteki bir diğer kişi ise "Kaşıkçı'nın konsolosluğu terk ettiği görüntüsünü vermek için" Kaşıkçı'nın kıyafetlerini giyip, gözlüklerini takıp konsolosluktan çıktı. Kaşıkçı'nın Apple marka saatini çıkarken konsolosluğun arka kapısında bırakan bu kişi, Sultanahmet tarafına gidip kıyafet ve gözlüğü de orada attı. 15 kişilik Suudi ekip, olay açığa çıkmadan bir an önce Türkiye'yi terk edebilmek için yanlış rapor yazdı. "Kaşıkçı'yı bir kez uyarıp serbest bıraktık" dediler.

İŞBİRLİKÇİ İSTANBUL’DA İKAMET EDİYOR

Haberin Devamı

Reuters'a konuşan Suudi yetkili, Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin İstanbul’da ikamet ettiğini söyledi. Ama hangi milletten olduğunu paylaşmadı. Yetkili, 15 kişilik Suudi ekibin, 3 yerel şüpheli ile birlikte Suudi Arabistan'da gözaltına alındığını ve soruşturmanın sürdüğünü söyledi.