Gazete Vatan Logo

‘Careem’cilerin Pelinsu isyanı

Özellikle gençler arasında popüler olan araç paylaşım uygulaması Careem kaptanları da tıpkı sarı taksilerin kısa mesafe yakınması gibi Instagram tutkunu gençlerden şikayetçi: Pelinsular bizi çağırıp araçlardan fotoğraf paylaşıyor. Sadece 1 kilometre sonra iniyor

‘Careem’cilerin Pelinsu isyanı

Son dönemde Türkiye’de Uber, Yolo ve Careem gibi araç paylaşım uygulamaları oldukça yaygınlaştı. Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olan ve milyarlarca dolarlık değere sahip olan bu şirketlerin Türkiye pazarında boy göstermesi taksicileri tedirgin ederken bu uygulamalar bir taraftan pazardaki operasyonlarını sürekli büyütüyor. Türkiye’de bunlardan en bilineni Uber ama geçen yıl pazara giren Dubai menşeli Careem uygulaması da 1 yıl içinde sektörde yüzde 35 paya ulaştı. Şimdilik İstanbul’da faaliyet gösteren Careem, önümüzdeki dönemde yapacağı yeni yatırımlarla Bodrum, Çeşme ve Arap turistlerin gözdesi Trabzon’da da çalışmaya başlayacak. Türkiye’yi büyümek için büyük bir lokasyon olarak gören şirket burada 5 yılda doğrudan ve dolaylı olarak 100 bin istihdam yaratmayı hedefliyor.

Filoyu 6’ya katladık

6 yıl önce Dubai’de kurulan Körfez bölgesi başta olmak üzere Kuzey Afrika, Türkiye ve Pakistan dahil 14’ten fazla ülkede 500 bin kaptanı ve 20 milyonu aşkın kullanıcısıyla 90’ın üzerinde şehirde faaliyetlerine devam eden Careem, Türkiye’de 9+1’lik lüks minibüslerle taşımacılık yapıyor. İstanbul’da ortalama 5 dakikada müşterinin çağırdığı lokasyona ulaştıklarını belirten Careem Türkiye Genel Müdürü Dilara Demir Kısakürek, Türkiye’deki kullanıcıların Careem’i çok sevdiğini ve sürekli artan talep doğrultusunda 3 ayda araç filolarını 6’ya katladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Aylık 20 bin TL kazanç

Kendi filosunun dışında aynı zamanda sarı taksilere de girdiklerini ifade eden Kısakürek, “Türkiye’de özellikle kadınlar bizim uygulamamıza yoğun talep gösteriyor. Kadın müşteri oranımız yüzde 70. Bu bizim uygulamamızdaki güvenlik düzeyinin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Araç ve sürücü anlık takip ediliyor. Sürücünün kimliği müşteri tarafından görülürken müşterinin numarası ve kimliği uygulamada görünmüyor. Sadece müşteri tarafından değil bizim ortaklarımız olan kaptanlar tarafından da yoğun ilgi altındayız. Rakip firmalar yüzde 20 komisyon alırken biz yüzde 15 alıyoruz. Bir kaptanımız Arap turistlerin yoğun olarak İstanbul’a geldiği yüksek sezonda aylık 20 bin lira kazanabiliyor. Genel olarak da ortalamada kazanç 10-15 bin liraları buluyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kaptanlar şikayetçi

Türkiye’deki Careem kaptanlarının en büyük şikayetlerinden birinin Instagram tutkunu gençler olduğunu belirten Dilara Demir Kısakürek, “Gençler son dönemde bu tür uygulamaları çok kullanıyor. Bu bizim için sevindirici ama bazen kaptanlarımızı sinirlendiren olaylar yaşanıyor. Sadece lüks araçlarda fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşmak için kısa mesafe giden gençler var. Geçen gün bu şekilde sadece 1.150 metre giden bir müşteri almış bir kaptanımız. Artık gelen çağrılara bakıp ismi Pelinsu, Bengisu olanları almak istemiyorlar” ifadelerini kullandı.