Gazete Vatan Logo

‘Çağdaş’ dedektif

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, filo olarak faturalandırılan ancak galerilerde daha ucuza satılan Megane Sedan’ları dedektif gibi izleyip buldu. Araçları geri aldırdı

‘Çağdaş’ dedektif

Türkiye’de son 2 yılda otomobil satışları rekor kırarken, filonun payı büyümeye devam ediyor. 2016’da binek oto satışlarında filonun payı yüzde 50 gibi rekor seviyeye çıktı. Şirketlere yapılan filo satışları özellikle başta yerli üreticiler olmak üzere büyük markaların önemli kozu konumunda.

Markalar perakendeye göre daha düşük fiyata sahip filo satışlarıyla otomotiv pazarında yüksek volüm yapmaya çalışıyor. Ancak satışların içinde kâr marjının düşük kaldığı filoların ağırlığının artması, sorunları da beraberinde getirdi. Son dönemde şirketlerin başını en çok fiktif satışlar ağrıtmaya başladı.

Bir başka deyişle filo olarak faturalandırılan ancak internette veya galerilerde yüzde 10-15 düşük fiyata satılan araçlar, markaların canını yakar hale geldi.

İkinci el fiyatlarını vuruyor

6 ay önce Renault Mais’in Genel Müdürlük görevine gelen Berk Çağdaş’ın ilk operasyonlarından biri de spot piyasa oldu. Çağdaş, filoya giden satışların perakendede satıldığını tespit ettiklerini, olaya müdahale ederek hem bayileri hem de tüketicileri koruduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Çağdaş, dedektif titizliğindeki operasyonunu şöyle anlattı: “Göreve gelmemle birlikte ülkemizde üretilen yeni Megane Sedan’ı yollara çıkardık. Ancak baktık ki bir süre sonra bazı bayilerimizin yakınlarındaki galerilerde, sahibinden.com gibi internet sitelerinde sıfır kilometre Megane Sedan yüzde 10-15 daha düşük fiyatla satılıyor. Bu galerilere müfettişlerimizi gönderdim. Araçların şasi numaralarından hangi bayilerimizden aktarıldığını tespit ettik. Bayileri uyardık. Satılan araçları geri aldırdık.”

Bu operasyon sonrası tüm bayilere ortaya çıkan adaletsizliği anlattığını söyleyen Berk Çağdaş, “Bir daha bu tip yönteme giren olursa bayiliğine son vereceğimizi söyledim. Fiktif satışlar şirketin lehine değil. Perakende satışlara darbe vuruyoruz. İkinci el fiyatlandırmasında ortaya çıkacak durumu düşünebiliyor musunuz?” dedi.

Otomatİk Duster müjdesi

DacIa, SUV sınıfının lideri Duster modelinin merakla beklenen dizel otomatik versiyonunu satışa sundu. Duster EDC, 110 beygir güç üreten 1.5 dCi motorla satılacak. Araçta Laureate ve Blackshadow EDC olmak üzere 2 donanım seçeneği yer alacak. Laureate’te; ABS, ASR, yokuş kalkış destek sistemi, 4 hava yastığı, elektrikli dış dikiz aynaları, elektrikli ön ve arka camlar, alüminyum alaşım jantlar, yol bilgisayarı, 1/3-2/3 katlanabilir arka koltuk, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ve direksiyon yer alıyor. Yeni seri Blackshadow’da; ön ızgara, yan ayna kaplamaları, elmas efektli 16 inç siyah alaşımlı jantlar, siyah kapı eşikleri, krom ön ve arka koruma plakaları ile tavan barları bulunuyor. Duster’ın fiyatı 82 bin 900 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

A ve B senaryomuz hazır

BERK Çağdaş, 2017’ye iyi başladıklarını, yeni Megane Sedan’ın rüzgarıyla ilk çeyrekte toplam pazar ile binek otoda liderliğe yükseldiklerini söyledi. Çağdaş, binek otomobilde Renault’nun 2017’yi 18’inci kez lider bitireceğini belirterek, “Hedefimiz Renault ve Dacia ile 160 binlik satışa ulaşmak” dedi. Çağdaş, şöyle devam etti: “Bizim A, B planlarımız mevcut. Her senaryoya, pazarın gidişatına göre hazırız. Esnek araç temin etme modeline geçtik. Bu sistemde 15 bin artıya veya eksiye geçebiliriz. Örneğin 175 binlik satışa rahatlıkla çıkarken, 145 bine de inebiliriz.”

Haberin Devamı

Dacia’da hedef ilk 5

DacIa markasının Renault Grubu çatısı altında lanse edildiği 2004’ten bu yana hızla büyüdüğünün altını çizen Berk Çağdaş, “2004’te yüzde 0.8 olan pazar payımız yeni modellerle Mart ayı itibariyle yüzde 5.4’e çıktı. Toplam pazarda 2016’yı 8’inci bitirmiştik. Bu yıl 6’ncılığa yükseldik” dedi.

Duster EDC’nin markalarına önemli güç katacağını söyleyen Çağdaş, şöyle devam etti: “Binek oto pazarında otomatik vitesin payı yüzde 58. Bu pazarda yer almak ve uzun zamandır müşterilerimizden gelen yoğun otomatik vites talebine cevap verebilmek üzere Duster EDC’yi pazara sunduk. Duster EDC, bizi üst sıralara taşıyacak. Hedefimiz bu yıl 45 bin adetlik satışla 2017’yi ilk 5’te bitirmek.”